Министар финансија

Siniša Mali

Синиша Мали

Министар
Тел:
+ 381 11 364 26 56

Синиша Мали

Рођен је 1972. године у Београду. Основну и средњу школу – Пету београдску гимназију, завршио је у Београду. Дипломирао је и магистрирао на Економском факултету Универзитета у Београду. Током основних студија, добио је Јавну похвалу за најбољи успех у трећој години студија, са просеком 9,80, да би након тога добио и Повељу за најуспешнијег студента Економског факултета на усмерењу за маркетинг.

Као Ron Brown стипендиста, 1999. године је магистрирао на Washington University у Сент Луису, Сједињене Америчке Државе (САД), смер финансије (Master of Business Administration диплома). Током студија је радио као асистент на пет предмета из области пословних финансија. Након студија је примио награду као најбољи студент у области финансија, као и награду да је међу 10 одсто најбољих студената на топ 20 пословних школа у САД те године.

Јуна 2017. године, као полазник VI класе, завршио је Високу школу безбедности и одбране и стекао највиши ниво каријерног усавршавања у Војсци Републике Србије. У септембру 2019. године положио је први део испита, неопходан за добијање лиценце Chartered Alternative Investment Analyst (CAIA).

Носилац је звања Chartered Financial Analyst (CFA) и члан CFA Institute, Serbian Business Angels Network, Fulbright Alumni Association of Serbia i British-Serbian Business Club. Такође, носилац је лиценце портфолио менаџера, коју издаје Комисија за хартије од вредности Републике Србије.

Био је градоначелник Београда од априла 2014. до маја 2018. године. Претходно је обављао функцију председника Привременог органа Града Београда. Пре него што је постао градоначелник, био је специјални саветник за привреду и финансије у Влади тадашњег премијера Републике Србије Александра Вучића.

Претходно је био финансијски саветник у приватном сектору, где је радио у неколико приватних предузећа која су се бавила саветовањем у области финансијских услуга. Радио је као консултант у компанији „Deloitte & Touche” у Београду и Прагу, где се специјализовао за област куповине и продаје предузећа, финансијски консалтинг, финансијско реструктурирање и консолидацију пословања у приватним и јавним предузећима.

Радио је у „Credit Suisse First Boston u Mergers & Acquisitions Group” у Њујорку.

Године 2001. постављен је за помоћника министра за приватизацију у Министарству за привреду и приватизацију Владе Републике Србије. Крајем те године прелази у Агенцију за приватизацију, где је био директор Центра за тендерску приватизацију. На тој функцији остаје до краја 2003. године.

На позицију министра финансија долази као признат финансијски стручњак, који је радио за највеће светске консултантске компаније, али и као градоначелник који је покренуо и спровео обиман програм финансијске консолидације у Граду Београду, где је преполовио дуг града и значајно смањио буџетски дефицит. За време његовог мандата Београд је по први пут добио кредитни рејтинг, који према извештају рејтинг агенције Мудис износи БА3.

Добитник је награде „Најевропљанин 2014” за пројекат развоја и реконструкције Београда. Европски покрет у БиХ му је 2017. године доделио признање „Најтолерантнији град у региону”.

Активно се бави спортом. Почасни је носилац црног појаса у теквондоу 5. дан за допринос развоју спорта. Редовни је учесник полумаратонских трка у оквиру Београдског маратона, а у новембру 2018. године истрчао је маратонску трку од 42 км у Атини. У септембру 2019. године истрчао је и Берлински маратон.

Течно говори енглески језик, служи се грчким и учи кинески језик.

Отац је Теодора, Виктора и Лоле.

Објављени радови:

  • „Reform Of Public Enterprises In Belgrade As The Platform For Investment Activism”, Економика предузећа, јануар-фебруар 2016.
  • „Public Sector Restructuring On The Municipal Level:  The Case Of City Of Belgrade“, Економика предузећа, јануар-фебруар 2015.
  • „Value Creation Through Restructuring-key value drivers and value creation models“, Organization and Management, 2012.
  • „Sponsorship Strategy“, Marketing, 1997.
  • „Management Buy-Outs – What Is It And How To Use It“, World of Finance, 1996.
  • „Trade Exhibitions as a Promotion Tool“, Contemporary Trade, 1996.