Čitaj mi

Siniša Mali: Biće još dobrih vesti

Intervju ministra finansija Siniše Malog za „Alo“

1. Budzetom za 2019. predviđeno je povećanje plata u javnom sektoru, povećanje minimalne cene rade, a i penzionerima je već stigao ček s uvećanim iznosom. Imate li još lepih vesti za građane za Novu godinu?

Građani Srbije u novoj 2019. godini, posmatrano sa ekonomskog aspekta, zaista mogu da očekuju dobre vesti. Od 1. januara plate u javnom sektoru će biti povećane između 7% i 12%. Najveće povećanje od 12% dobiće medicinski i stomatološki tehničari, dok će lekari dobiti plate veće za 10%. Plate zaposlenih u policiji, vojsci i BIA biće veće za 9%, što je povećanje koje će dobiti i zaposleni u obrazovanju i socijalnoj zaštiti. Zaposleni u Poreskoj upravi i Upravi carina dobiće povećanje od 8,5%, a ostali budzetski korisnici od 7%. Istovremeno, povećali smo i penzije, koje nikada nisu bile veće, a tako će se nastaviti i tokom 2019. Ukinuli smo i Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija, uz povećanje najnižih penzija do 5%. Činjenica je da penzije nikada nisu bile veće, a one će nastaviti dalje da rastu, iz godine u godiinu. Takođe, minimalna cena rada će, po prvi put, biti iznad 27.000 dinara.

Takođe, uvajanjem seta reformskih zakona u Skupštini Srbije, doneli smo lepe vesti i privrednicima. Smanjili smo opterećenje na zarade, s obzirom da se od 1. januara ukida doprinos za nezaposlenost na teret poslodavca. To je velika i važna stvar za poslodavce, s obzirom da je poresko opterećenje neto plate smanjeno sa 63% na 62%. Smanjeni su i parafiskalni nameti, ukidanjem pojedinih naknada, a takodje je izmenjen i način obračuna amortizacije, koji će dugovorčno smanjiti obaveze poreskih obveznika. Razgovore sa privredincima nastavićemo i u narednom periodu, kako bi, zajedno došli do novih rešenja koja će olakšati rad privredi.

Kao što možete da vidite, sve ovo su lepe vesti za građane Srbije, i to samo deo njih, a radićemo na tome da ih bude još više.

2. Kakvom životnom standardu Srbi mogu da se nadaju?

Poboljšanje životnog standarda naših građana spada u prioritete Vlade Srbije i potpuno smo posvećeni tome da svaki građanin Srbije oseti boljitak. Sa povećanjem broja investicija, sa olakšicama za privrednike koje smo doneli i koje ćemo tek doneti, sa daljim smanjenjem broja nezaposlenih, životni standard građana će nastaviti da raste. Prosečna plata će već u januaru, kako očekujemo, iznositi 460 evra. Penzije će takođe rasti, i kao što sam rekao, biće sve veće i veće. Optimista sam, i nakon veoma uspešne 2018. godine, verujem da ćemo imati podjednako uspešnu, ako ne i uspešniju 2019. godinu.

3. Nedavno ste rekli i da je pred Srbijom novo Zlatno doba, na osnovu čega ste izneli takve pretpostake i kako građani da vam veruju?

Svi makroekonomski pokazatelji govore u prilog tome da je Republika Srbija na dobrom putu, na putu ekonomskog napretka i prosperiteta. Nakon godina ekonomskog propadanja, zbog katastrofalne politike prethodne vlasti, morali smo da sprovedemo strukturne reforme, koje su dale odlične rezultate. Tako danas imate stopu nezaposlenosti od 11,3%, što znači da nikada manje nezaposlenih nije bilo. Imate privredni rast, koji će ove godine, kako očekujemo, iznositi 4,4% BDP. Imate javni dug koji je 54,1%, a očekujemo da će uskoro biti na nivou ispod 50%. Imate rekordan priliv stranih direktnih investicija, po kojima smo apsolutni lider u regionu. Takođe, ovu godinu ćemo završiti sa suficitom u budzet. Brojevi ne lažu, i jasno nam ukazuju da je ekonomska politika koju vodimo ispravna.

4. Na mesto ministra finasija došli ste s pozicije gradonačelnika. Da li se sa ove distance mislite da je to bila dobra odluka?

Funkcije ministra finansija i gradonačelnika se dosta razlikuju, ali odgovornost je podjednako velika, jer ste odgovorni građanima i sve što radite – radite u njihovom interesu. Da li je ovo dobra odluka? Siguran sam da jeste.

Finansije su „moj sektor“, oblast u kojoj sam se školovao i usavršavao. Naravno, finansijama sam se bavio u Gradu Beogradu, jer je prvo što smo morali da uradimo bilo da stabilizujemo gradsku kasu koja se nalazila na rubu provalije. U Ministarstvu me je zatekla drugačija situacija, u smislu da je, kada sam izabran za ministra, naša ekonomija već bila stabilizovana. Ali zato su sada pred nama izazovi da zadržimo i unapredimo visoke stope privrednog rasta i da naša zemlja nastavi da se razvija.

5. Za budzet koji je nedavno usvojen istakli ste da je razvojni i socijalni, međutim, Fiskalni savet vam zamera da je novac umesto na investicije otišao na službe bezbednosti vojsku i policiju. Kako to komentarišete?

Za kapitalne projekte u 2019. godini izdvojili smo 220 milijardi dinara, i činjenica je da nikada više novca za kapitalne projekte nismo imali. Izdvojili smo sredstva za radove na obilaznici oko Beograda, za završetak puta Surčin-Obrenovac, za izgradnju auto-puta Obrenovac-Ljig… Takođe, izdvojena su sredstva za izgradnju i rekonstrukciju zdravstvenih objekata, za ustanove kulture, za modernizaciju škola, za socijalnu zaštitu. Izdvojen je novac za Naučno-tehnološki park u Novom Sadu, za digitalne učionice, Data centar u Kragujevcu…

Tačno je da smo opredelili veća sredstva za vojsku i policiju u odnosu na prethodnu godinu, ali ne slažem se da ne izdvajamo dovoljno za investicije. Ponavljam da budzet za 2019. godinu donosi povećanje sredstava za kapitalne investicije, pa će čak 30% više novca biti izdvojeno za tu svrhu i zato smatram da navedena primedba Fiskalnog saveta nije opravdana.

6. Šta Vam je bio prioritet prilikom sastavljanja budzeta?

Povećanje životnog standarda građana, veće investicije i povećanje konkurentnosti naše privrede su tri stuba na kojima je postavljen budzet za 2019. godinu. Dalje jačanje naše ekonomije, koje će dovesti do boljeg životnog standarda građana Srbije, prioriteti su od kojih nećemo odustati i kojima smo se vodili prilikom sastavljanja budzeta za 2019. godinu.

7. Koji resor je zahtevao najviše novca u 2019?

Svi ministri u Vladi Republike Srbije su tu sa istim zadatkom – da građani žive bolje. Svi žele da sprovedu što više projekata i da poboljšaju položaj onih za koje je njihov sektor nadležan. Zato uvek svi traže više i mislim da je to sasvim normalno. Sa druge strane, važno je biti racionalan i napraviti prioritete, a mislim da smo u tome uspeli jer su svi u Vladi zadovoljni budzetom za sledeću godinu.

8. Vrlo mladi ste stekli znanja i zvanja koja su deficitarna u Srbiji. Na radnoj biografiji svako od vaših stranačkih kolega bi vam pozavideo –

četiri godine ste proveli u

kompaniji Deloitte & Touche, dve godine u Pragu, radili ste u investicionoj banciCredit Suisse First Boston u Njujorku. Zbog čega ste se vratili u Srbiju i uspešnu karijeru zamenili politikom?

Vratio sam se jer sam želeo da moja deca odrastaju ovde i da pomognem da od Srbije stvorimo stabilnu, uređenu državu. Lepo je školovati se u inostranstvu, upoznavati nove ljude i kulture, širiti vidike, ali još je lepše biti u svojoj zemlji i raditi na tome da vaš grad i vaša država budu bolja mesta za život. I verujte mi, nijednog trenutka se nisam pokajao zbog svoje odluke.

Slične teme

Ministar Mali za Blumberg: Želimo da udvostručimo rast u naredne tri godine

Intervju Siniše Malog za “Alo!”

Počinje preporod, dok drugi stagniraju, mi rastemo: Siniša Mali o budzetu