Čitaj mi

Ministar Mali za Blumberg: Želimo da udvostručimo rast u naredne tri godine

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je za agenciju Blumberg da Vlada Srbije teži ka tome da privredni rast udvostruči u naredne tri godine, sa 3,5 odsto koliko je sada na 7 odsto, a to u velikoj meri zavisi od najmanje 10 milijardi evra vrednih infrastrukturnih projekata koji su uključeni u novi ekonomski plan „Srbija 2025“.

„Stope rasta su naš ključni izazov“, rekao je Mali i dodao da Srbija planira da iskoristi međunarodna tržišta obveznica kako bi finansirala neke od tih projekata iz ekonomskog plana Srbija 2025, dok zemlja izlazi iz uspešno sprovedenog perioda konsolidacije i štednje.

„Uzimajući u obzir da je najnovija evroobveznica došla sa prinosom od 1,25 odsto, mislim da su uslovi takvi da bismo trebali da se zadužujemo na tržištu“, rekao je Mali i dodao da Ministarstvo ne isključuje ni mogućnost zaduživanja kroz plasiranje obveznica u Kini.

Prema njegovim rečima, najmanje milijardu evra potrošnje biće predviđeno za smanjenje zagađenja, što će stvoriti pravu priliku za prvu emisiju zelenih obveznica i omogućiti Srbiji da pokaže posvećenost i spremnost za rešavanje problema životne sredine.

Mali ocenjuje da će prodaja obveznica sa dužim rokom dospeća i povećanim sekundarnim trgovanjem pomoći Srbiji da se kvalifikuje za Evroklir, što je još jedan korak koji bi mogao da podstakne potražnju i smanjenje troškova.

Dug Srbije u lokalnoj valuti verovatno će u prvoj polovini 2020. godine ući u jedan od JP Morgan indeksa za tržišta u razvoju, a nakon što je u prvom kvartalu stavljen na listu za praćenje.

Navodi se da Srbija planira da u prvom kvartalu ponudi dinarske obveznice sa rokom dospeća od 12 godina i 20-godišnje hartije od vrednosti denominirane u evrima.

Kako se navodi, Vlada Srbije planira da prikupi dve milijarde evra od globalne prodaje obveznica i 312 milijardi dinara (2,7 milijardi dolara) na domaćem tržištu sledeće godine, što je neznatno manje od ovogodišnjeg programa.

Kako Mali kaže, većina potrošnje za infrastrukturu u narednih pet godina biće finansirana iz sredstava prikupljenih na međunarodnom tržištu kapitala, uključujući pomenutu zelenu obveznicu.

Slične teme

Intervju Siniše Malog za “Alo!”

Počinje preporod, dok drugi stagniraju, mi rastemo: Siniša Mali o budzetu

Siniša Mali: Za pet godina živećemo kao građani EU