Čitaj mi

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš

1/3

Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš, koji ima veliki značaj za dalju realizaciju projekta izgradnje Beogradskog metroa, ukupne vrednosti 200 miliona evra potpisan je danas u Palati „Srbija“. 

Ugovorni sporazum su potpisali potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, v.d. direktora Javno-komunalnog preduzeća „Beogradski metro i voz“ Andreja Mladenović, v.d. sekretara Sekretarijata za javni prevoz Radovan Kremić i ovlašćeni predstavnik kompanije „Power China“ Jang Fan.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je ovaj ugovorni sporazum još jedan značajni korak ka izgradnji metroa u Beogradu.

„Danas smo potpisali veoma važan Sporazum sa kompanijom „Power China“. Ovo je još jedan korak ka realizaciji velikog projekta izgradnje metroa u Beogradu. To je Ugovor o projektovanju i izgradnji Depoa, mesta sa kog će se upravljati celokupnim sistemom metroa. Tu će biti glavno mesto za održavanje svih kompozicija metroa. To je projekat, sporazum vredan negde oko 200 miliona evra, a vreme trajanja projektovanja i izgradnje iznosiće 60 meseci“, rekao je Mali. 

Ministar je precizirao i šta je sve ugovorom predviđeno.

„Usluge i radovi obuhvaćene Ugovorom sa kineskim partnerima podrazumevaju projektovanje i izvođenje radova na izgradnji administrativne zgrade sa operativno-kontrolnim centrom i drugih neophodnih objekata među kojima su inspekcijske hale, hale za održavanje, hale za gariranje, hale za održavanje infrastrukture, ulazno-izlaznog objekta, trafostanica i sprinkler stanica, sa kompletnim instalacijama i opremom za svaki od objekata“, naglasio je on.

Dodao je i da je predviđeno projektovanje i izgradnja donjeg stroja koloseka u depou za ukupnu dužinu koloseka od oko 10 kilometara, projektovanje i izgradnja manipulativnih površina i unutrašnjih saobraćajnica ukupne dužine oko 4,7 kilometara sa pripadajućom infrastrukturom, spoljno uređenje depoa ukupne površine od oko 34 hektara i sve priključke na gradsku mrežu infrastrukture.

Ministar je istakao da se radovi, na Makiškom polju, i odakle će kretati i prva linija metroa, odvijaju nesmetano. On je podsetio da su radovi započeti u novembru 2021. godine. Ti radovi, obuhvataju ogroman prostor od čak 72 hektara, na kojem se uveliko radi nasipanje i priprema terena na kojem će biti izgrađen depo.

„Za građane Beograda i Srbije i ovo obećanje koje smo dali ispunjavamo. Do 2028. godine prva linija metroa u Beogradu treba da bude završena, a druga linija do 2030. godine. Prva linija je ukupne dužine 21,4 kilometra i vodi od Železnika do Mirijeva. Druga ide od Mirijeva ka Bežaniji, dok je trasa treće linija od Banjice ka Bežaniji. To će biti sistem od tri linije metroa. Zajedno sa drugim delovima prevoza u Beogradu – tramvajima, trolejbusima, autobusima, to će biti potpuno novi sistem javnog prevoza“, istakao je Mali, i dodao da se ovim projektom ostvaruje višedecenijski san građana Srbije. 

Prema njegovim rečima, ovaj veliki projekat doprineće daljem razvoju infrastrukture, rešavanju saobraćajnih problema, zagađenja u Beogradu, razvoju cele zemlje. Važan je ne samo za Beograd nego, za sve građane Srbije. 

„Očekujem u narednih desetak dana još jedan važan ugovor koji se odnosi na izgradnju metroa. Obećanja koja dajemo - ispunjavamo“, istakao je Mali. 

Iz Depoa Makiš obavljaće se kompletno upravljanje sistemima potpuno automatizovane Linije 1 metroa, posredstvom Upravljačkog centra koji će se nalaziti u administrativnoj zgradi. Osim upravljanja, odnosno regulisanja saobraćaja automatizovanih voznih sredstava, iz Upravljačkog centra će se upravljati i vršiti nadzor nad svim elektro-mašinskim postrojenjima u stanicama (liftovi, eskalatori, peronska vrata), evakuaciono-ventilacionim otvorima, objektima u depou.

Depo Makiš služiće za održavanje voznih sredstava beogradskog metroa, odnosno održavanje u smislu popravki većeg obima poput zamene obrtnih postolja, zamene glavnih transformatora i svih opravki koje iziskuju podizanje voznih sredstava dizalicama za vozna sredstva linija 2 i 3. Takođe, u Depou Makiš obavljaće se gariranje, inspekcija i redovno spoljašnje i unutrašnje pranje voznih sredstava Linije 1 i dela voznih sredstava Linije 2 metroa.

Slične teme

Mali sa zvaničnikom EKSPA: Impresioniran sam napretkom

Mali sa zvaničnikom EKSPA: Impresioniran sam napretkom

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

Siniša Mali: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta

Siniša Mali: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta