Čitaj mi

Usvojen budzet za 2021. godinu

Skupština Srbije usvojila je budzet za 2021. godinu i set pratećih zakona.

Budzet za 2021. godinu predviđa ukupne prihode od 1.336 milijardi, što je povećanje od 3,5 odsto u odnosu na rebalans budzeta iz 2020., kao i ukupne rashode i izdatke od 1.514 milijardi dinara, što je smanjenje od 14,63 odsto u odnosu na rebalans ovogodišnjeg budzeta. Projektovani deficit je 178,5 milijardi dinara, što je tri odsto BDP-a.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je budzet za 2021. usmeren na podizanje životnog standarda građana, ali je i razvojni, jer će 330 milijardi dinara, odnosno 5,5 odsto BDP-a, biti izdvojeno za kapitalne investicije. Tako konstruisan budzet sledeće godine treba da omogući privredni rast od šest odsto.

Kada je reč o prvom stubu, podizanju životnog standarda, od 1. januara penzije će biti povećane za 5,9 odsto, minimalna cena rada za 6,6 odsto, i biće povećane plate u javnom sektoru. Od 1. januara za pet odsto će biti povećane plate medicinskih radnika, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti 3,5 odsto, a ostalih 1,5 odsto povećanja dobiće od 1. aprila. Vojnici će dobiti i dodatno povećanje do deset odsto.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, u budzetu za 2021. su na spisku izgradnja Moravskog koridora, autoput Preljina-Požega, brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, autoput Niš-Pločnik, autoput Ruma-Šabac-Loznica, kao i izgradnja Fruškogorskog koridora. U budzetu je izdvojen novac i za nove industrijske parkove, za nastavak rehabilitacije pruga, kao što su Niš-Dimitrovgrad i brza pruga od Beograda do Novog Sada.

Za zdravstvo će biti izdvojeno 386,3 milijardi dinara, a najveći deo tih sredstava predviđen je za RFZO – 353 milijardi dinara. Predviđeno je i dodatnih 15,2 milijarde dinara za ulaganja u zdravstvo koja su vezana za Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima. 

Slične teme

Otkriveno nelegalno organizovanje kockanja

Otkriveno nelegalno organizovanje kockanja

Ministarstvo finansija nastavlja da unapređuje sisteme za bolje poslovanje privrede

Ministarstvo finansija nastavlja da unapređuje sisteme za bolje poslovanje privrede

Dostavljanje godišnjih izveštaja o stanju interne finansijske kontrole u javnom sektoru za 2023. godinu

Dostavljanje godišnjih izveštaja o stanju interne finansijske kontrole u javnom sektoru za 2023. godinu