Čitaj mi

Stanivuković: Srbija se uspešno bori sa ekonomskim i zdravstvenim izazovima

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković učestovao je danas na sastanku Ekonomskog i finansijskog dijaloga između Evropske unije i Zapadnog Balkana i Turske u okviru sastanka EKOFIN Saveta. 

Ovaj godišnji sastanak predstavlja završnu fazu u ciklusu koordinacije ekonomskih politika između predstavnika država članica EU, predstavnika Zapadnog Balkana i Turske, zatim Evropske komisije i Evropske centralne banke. Na sastanku je govorila i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

U okviru godišnjeg dijaloga o ekonomskoj politici usvojeni su Zajednički zaključci u kojima su navedeni ključni ekonomski izazovi sa kojima se suočavaju Zapadni Balkan i Turska, kao i smernice za okvir fiskalne, ekonomske i socijalne politike fokusirane na ublažavanje uticaja pandemije izazvane virusom Kovid-19 uz podsticanje ekonomskog oporavka. Zaključci sadrže detaljne smernice u kom pravcu bi trebalo da se kreće ekonomska politika Zapadnog Balkana i Turske, tokom narednog jednogodišnjeg perioda.

Državni sekretar Gojko Stanivuković je naveo da je, zahvaljujući promišljenoj makroekonomskoj i fiskalnoj politici u prethodnom periodu, Srbija od početka pandemije korona virusa uspela da se uspešno izbori sa ekonomskim i zdravstvenim izazovima, i da sprovede snažne mere podrške privredi i stanovništvu. 

On je naglasio da je Vlada Republike Srbije usvojila tri sveobuhvatna paketa ekonomskih mera podrške građanima i privredi, sa ciljem očuvanja radnih mesta, privredne aktivnosti i životnog standarda stanovništva. 

Ukupno sva tri paketa mera su, rekao je Stanivuković, vredna oko osam milijardi evra, što je prema preliminarnim procenama oko 17,4% BDP-a, i očekuje se da će dodatno doprineti daljem rastu BDP-a.

Državni sekretar Stanivuković je naveo i da je zahvaljujući programu podrške privredi i stanovništvu, ekonomska aktivnost zabeležila snažan oporavak u drugoj polovini prošle godine, koji je nastavljen i u 2021. godini. 

„U odnosu na planirani rast od 10,6% u drugom kvartalu 2021. godine, prema našim prognozama možemo očekivati rast od čak 15%. Dakle, nakon rasta od 1,7% u prvom kvartalu, to je onda 8,35% u prvoj polovini godine“, izjavio je Stanivuković.  

Tome u prilog, dodao je Stanivuković, govori i podatak da je mesečna dinamika ekonomske aktivnosti nastavila da raste tokom aprila i maja, pa je rast BDP-a u prvih pet meseci iznosio 6,9% u odnosu na prethodnu godinu. Za ovu godinu se, dodao je, predviđa realni rast BDP-a od 6,0%, sa kapitalnim izdvajanjima države na nivou od 7,2% BDP-a, a, dodao je, postoje realna očekivanja da će rast BDP na kraju godine biti i veći od planiranog. 

Državni sekretar je podsetio i da je pad BDP u 2020. godini iznosio svega 1% što predstavlja jedan od najboljih rezultata u Evropi, da je krajem prethodne godine neto priliv stranih direktnih investicija dostigao 2,9 milijardi evra, da je javni dug ostao ispod 60%, dok je stopa nezaposlenosti zadržana na nivou od pre pandemije.

Paralelno sa ekonomskim merama, dodao je, vakcinacija stanovništva dodatno pomaže otvaranju domaće privrede i jačanju privrednog oporavka. 

„Kada je reč o strukturnim reformama, ostajemo posvećeni jačanju dobre uprave, nastavku procesa digitalizacije, modernizaciji Poreske uprave, daljem unapređenju poslovnog ambijenta i suzbijanju sive ekonomije, kao i negovanju zelenog, energetski efikasnog i inkluzivnog rasta“, zaključio je državni sekretar. 

Evropska unija je ocenila da je Srbija pokazala izuzetno dobre ekonomske rezultate tokom pandemije i u procesu vakcinacije.

Dijalogu je takođe prisustvovao i evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

Slične teme

Mali: Emitovanjem zelene evroobveznice Srbija pokazala da je posvećena zaštiti životne sredine

Mali: Emitovanjem zelene evroobveznice Srbija pokazala da je posvećena zaštiti životne sredine

Siniša Mali: Srbija prva zemlja u regionu i jedina evropska zemlja van EU koja je emitovala zelene obveznice

Siniša Mali: Srbija prva zemlja u regionu i jedina evropska zemlja van EU koja je emitovala zelene obveznice

Mali: Projekat „Moja prva plata“ šansa za mlade da u Srbiji ostvaruju svoje snove

Mali: Projekat „Moja prva plata“ šansa za mlade da u Srbiji ostvaruju svoje snove