Čitaj mi

Stanivuković: “Carina na klik” novi korak ka daljoj automatizaciji carine i modernizaciji državne uprave

1/2

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković prisustvovao je danas prezentaciji novog reformskog projekta “Carina na klik” koji, kako je istakao, predstavlja novi korak ka daljoj automatizaciji, ne samo carinskih postupaka, već i daljoj modernizaciji državne uprave. 

Uprava carina počela je sa implementacijom projekta sa ciljem da dalje modernizuje i automatizuje carinske procedure i uskladi ih sa evropskim standardima.

“Za nas je to posebno važan korak jer predstavlja deo unapređenja sistema javnih finansija. Automatizovani uvoz i izvoz podrazumevaju da se carinski postupci sprovode u bespapirnom okruženju za carinu i privredu, što predstavlja i jedan od bitnih elemenata za modernizaciju naše državne uprave i nastavak napora da ispunimo jedan od naših prioriteta, a to je digitalizacija”, rekao je Stanivuković u Privrednoj komori Srbije.

Prema njegovim rečima, unapređenjem kapaciteta Uprave carina i automatizacijom ovog sistema, obezbediće se i usklađenost sa evropskim carinskim zakonodavstvom, što je važan preduslov za zatvaranje poglavlja 29 – Carinska unija i za povezivanje sa državama EU.

“Bitno je da napomenem da je u okviru pregovora o pristupanju, EK u Godišnjem izveštaju za 2023. pozitivno ocenila da Srbija ima dobar nivo pripremljenosti u oblasti carinske unije, i da je nacionalno zakonodavstvo usklađeno sa pravnim tekovinama EU”, kazao je Stanivuković. 

On je dodao da je Ministarstvo finansija, zajedno sa Upravom carina u svom sastavu, značajan partner EU.  

“Sektor za ugovaranje i finansiranje projekata iz sredstava EU, funkcioniše kao ugovorno telo, a zajedno sa Sektorom za međunarodnu saradnju i evropske integracije smo potpisali i uspešno sproveli 13 ugovora za Upravu carina, finansiranih iz evropskih fondova, ukupne vrednosti 8,5 miliona evra, što pokazuje naš dobar kapacitet i iskustvo u upravljanju projektima”, naglasio je on i naveo da su projekti uspešno završeni između 2017. i 2021. godine, a deo sredstava je bio opredeljen za proces pripreme uvođenja automatizovanih postupaka uvoza i izvoza.

Kako je istakao namera je da se unapredi rast trgovine kroz povećan uvoz i izvoz, osigura brži protok robe, smanje troškovi poslovanja i poveća konkurentnost privrede.

Takođe, automatizacija ovih procesa u velikoj meri doprinosi i zaštiti interesa građana kroz bolju kontrolu i poboljšanje sigurnosti i bezbednosti. 

“Nastavljamo da radimo na unapređenju privrednog ambijenta i borbi protiv sive ekonomije, kako bi poslovanje u našoj zemlji bilo još lakše i jednostavnije. Zato smo doneli i niz sistemskih zakona i mera koje treba da doprinesu unapređenju uslova poslovanja”, rekao je Stanivuković uz podsećanje na sprovedene najznačajnije reforme kao što su sistemi e-fiskalizacije i e-faktura.

“Kroz novi sistem e-fiskalizacije smo privredi značajno olakšali i unapredili rad i doprineli borbi protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije. Takođe, veoma smo ponosni što je naša zemlja među pionirima u Evropi u uvođenju sistema e-faktura i što je uradila to pre mnogih država članica EU”, istakao je državni sekretar. 

U narednom periodu nas, dodao je, očekuju dalje promene koje će olakšati rad privredi, poput uvođenja sistema elektronskih otpremnica i e-akciza, koji će biti povezani i imaće mogućnost automatske razmene podataka. 

Kao je istakao, u planu je integracija sistema e-faktura sa sistemima Uprave carina i za e-fiskalizaciju, kao i izrada modula za preliminarnu PDV prijavu, koji će nakon primene omogućavati privrednim subjektima da na lakši, brži i tačniji način popunjavaju prijavu u skladu sa propisima koji uređuju PDV.

Stanivuković se na kraju osvrnuo i na javne finansije Srbije istakvši da su one u potpunosti stabilne.

“Uprkos svetskoj krizi, naši makroekonomski pokazatelji su dobri, i građani ne treba da brinu. Prema fleš proceni rasta BDP-a za treći kvartal, rast je iznosio 3,5 odsto BDP. Projektovana stopa rasta za ovu godinu ostaje 2,5 odsto BDP i 3,5 procenata sledeće godine”, rekao je Stanivuković i dodao da je javni dug u potpunosti pod kontrolom, a nezaposlenost u drugom kvartalu odličnih 9,6 odsto.

Dodao je i da budzet za 2024. godinu, kao glavne prioritete postavlja poboljšanje životnog standarda građana, jačanje privrede i nastavak započetog velikog investicionog talasa, a da je dobre rezultate potvrdio i MMF koji je završio svoju Misiju prošle nedelje. 

“Naš krajnji cilj, na kome marljivo radimo, jeste da privreda dobije brže, efikasnije, jeftinije procedure u spoljno-trgovinskom prometu, a da građani imaju efikasniju administraciju i više novca u budzetu, koji onda koristimo za izgradnju škola, bolnica, vrtića, novih puteva i pruga”, zaključio je Stanivuković.

Predstavljanju projekta “Carina na klik”, prustvovao je član Delegacije EU u Srbiji Martin Klauke, predstavnici Uprave carine i PKS. Stanivuković je zahvalio Klaukeu, na nesebičnoj pomoći EU u modernizaciji IT sistema Uprave carina, ali i za druge projekte u kojima nam EU pruža podršku.

Uspešna realizacija ovog projekta će značajno doprineti privrednicima i građanima Srbije da brže i efikasnije obavljaju administrativne poslove.

Slične teme

Srbija pronalazi svoje izvore rasta, što vodi ka daljem poboljšanju životnog standarda

Srbija pronalazi svoje izvore rasta, što vodi ka daljem poboljšanju životnog standarda

Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO izložbi, američke firme dobrodošle

Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO izložbi, američke firme dobrodošle

Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura

Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura