Čitaj mi

Siniša Mali: Usvojeni budzet za narednu godinu je garancija daljeg podizanja standarda građana i nastavka politike razvoja

Glasovima većine narodnih poslanika u Skupštini Srbije danas je usvojen Zakon o budzetu za 2024. godinu o kome se u prethodna tri dana raspravljalo u parlamentu nakon što ga je poslanicima i građanima Srbije predstavio potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali. 

Uz najviši finansijski akt države usvojeni su i predlozi odluka o davanju saglasnosti na finansijske planove Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika i Nacionalne službe za zapošljavanje. Takođe, u ovom setu zakona se nalazi još 31 zakonsko rešenje iz nadležnosti Ministarstva finansija, među kojima su Predlog zakona o završnom računu budzeta Republike Srbije za 2022. godinu, izmene zakona o javnim nabavkama, izmene zakona o duvanu i o elektronskom fakturisanju, kao i set poreskih zakona i sporazuma važnih za realizaciju velikih i značajnih infrastrukturnih projekata u našoj zemlji. 

Nakon trodnevne žučne rasprave Siniša Mali ocenio je da je zadovoljan što Srbija može da računa na nastavak razvoja i sledeće godine, budući da su to osnove na kojima je projektovan budzet za 2024. godinu.

„Usvojeni budzet za narednu godinu je garancija daljeg podizanja standarda građana i nastavka politike razvoja, on je nastavak započetih projekata, građevinskog i infrastrukturnog preporoda Srbije i raduje me što nas čeka još jedna godina u kojoj nijedan projekat neće biti zaustavljen. Idemo dalje“, poručio je Mali nakon usvajanja budzeta. 

On je rekao da je Srbija ekonomski potpuno stabilna, da ekonomija raste i da je važno što je u ovim teškim, kriznim godinama država pokazala zrelost da održi tu stabilnost i očuva ne samo privredni rast već i da ispunjava osnovnu ulogu države, da bude podrška građanima i privredi. 

Budzetom za 2024. godinu predviđen je privredni rast od 3,5 odsto BDP-a, uz održavanje javnog duga na 51,7 odsto BDP-a. 

„Uz maksimalnu likvidnost sa oko pet milijardi evra na računu, zaposlenošću na rekordnom nivou, niskom nezaposlenošću i očekivanim nastavkom visokog nivoa stranih direktnih investicija, budzet je odlična baza za sledeću godinu i sve moguće neizvesnosti koje ona može doneti“, rekao je Mali. 

Kako je ranije izjavio, budzetom je predviđeno januarsko povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru od 10 odsto, povećanje minimalne zarade od 17,8 odsto, kao i novo povećanje penzija od 14,8 odsto. 

On je istakao i da će sa svim navedenim povećanjima, prosečna penzija sledeće godine iznositi 390 evra, i podsetio da je 2012. bila svega 204 evra. 

„Sa ovim povećanjem potpuno smo u planu da 2025. godine prosečna penzija bude između 430 i 450 evra, a plate oko 1.000“, naveo je ministar finansija. 

Mali je rekao i da su očekivanja da će BDP u apsolutnom iznosu ove godine iznositi oko 68 milijardi evra, a sledeće godine se očekuje da će iznositi oko 75 milijardi evra, dok je 600 milijardi dinara izdvojeno za kapitalne investicije u narednoj godini, što je oko 6,8 odsto BDP-a. 

Novi budzet donosi i predviđena veća izdvajanja za poljoprivredu od 118,8 milijardi dinara, za zdravstvo 544,9 milijardi dinara, veća izdvajanja i za prosvetu, socijalu, kulturu.

Ukupni prihodi i primanja predviđeni budzetom za 2024. godinu iznose 2.040,9 milijardi dinara, što je za 136,9 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto, više u odnosu na iznos prihoda predviđen rebalansom budzeta za ovu godinu.

Budzetom za 2024. godinu predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 2.238 milijardi dinara, i fiskalni deficit budzeta Republike od 197 milijardi dinara, što je 2,2 odsto BDP i što je niže od planiranog deficita za ovu godinu, koji je rebalansom projektovan na 2,8 odsto BDP. 

Slične teme

Sistem elektronskih faktura smanjuje mogućnost postupanja protivno propisima

Sistem elektronskih faktura smanjuje mogućnost postupanja protivno propisima

Siniša Mali: Od danas jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Siniša Mali: Od danas jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Otkriveno nelegalno organizovanje kockanja

Otkriveno nelegalno organizovanje kockanja