Čitaj mi

Siniša Mali: Sutra počinje tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da sutra, u ponedeljak, 1. novembra, počinje tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije, a koji će trajati do 30. aprila 2022. godine. Kako je rekao, sve je spremno i Poreska uprava je odobrila prve elemente elektonskog fiskalnog uređaja nekoliko različitih proizvođača.

„Sve je spremno za novi model fiskalizacije s obzirom na to da je Poreska uprava već odobrila prve elemente fiskalnog uređaja, koji su spremni za tržište. Očekujemo da već u narednim danima prvi obveznici pređu na novi model, s obzirom da je uveliko u toku i prijava za lokacije i za subvencije putem portala Poreske uprave ePorezi. To je za sve nas, za celu državu, za sve građane, veoma važna vest jer smo za još jedan korak bliži uvođenju novog modela fiskalizacije, koji će biti od neprocenjivog značaja u borbi protiv sive ekonomije, a od čega će korist imati celo društvo“, rekao je Siniša Mali.

On je podsetio da je prvobitno bilo predviđeno da se na novi model fiskalizacije pređe od 1. januara 2022.godine, ali da se saslušao glas privrede i koliko im je vremena potrebno da se spreme za prelazak na novi sistem, zbog čega je odlučeno da će se uvesti tranzicioni period koji će trajati od 1. novembra ove godine do 30. aprila sledeće godine.

Siniša Mali je rekao i da poreski obveznici neće imati trošak prelaska na novi model, s obzirom na to da je država obezbedila šest milijardi dinara za subvencije, za koje će prijava trajati od 31. januara 2022. godine na portalu Poreske uprave ePorezi.

„Da bi se prijavili za subvencije poreski obveznici prvo treba, ako to nisu uradili, da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata. Oni to treba da urade putem portala Poreske uprave ePorezi. Nakon što prijave lokacije, poreski obveznici se mogu prijaviti za subvencije države“, rekao je ministar Mali, napominjući da će subvencije biti redovno isplaćivane, na nedeljnom nivou, kako privrednici ne bi čekali, već što pre dobili sredstva za prelazak na novi model fiskalizacije.

Ministar finansija je podsetio da je predviđeno da obveznicima bude uplaćeno 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos će biti uvećan za 20 odsto.

„Još jedna važna informacija vezana za sutrašnji dan, odnosno 1. novembar. Kao što sam već rekao, poreski obveznici su od 1. oktobra u obavezi da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata i oni će od sutra, na portalu ePorezi, u poreskom sandučetu, dobiti elektronski poziv da pristupe portalu za obveznike fiskalizacije, preko koga poručuju bezbednosni element. Važno je da poreski obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za e-fiskalizaciju, odnosno kada zna koji će fiskalni uređaj koristiti“, objasnio je ministar.

Ministar je dodao i da novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će obveznik fiskalizacije, u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom.

Na ovoj stranici sajta Poreske uprave možete izvršiti uvid u Registar odobrenih elemenata elektronskog fiskalnog uređaja, koji ta uprava vodi:

https://www.purs.gov.rs/fiskalizacija/eFiskalizacija/registar-odobrenih-elemenata-efu.html 

Ističući da je uvođenje novog modela fiskalizacije jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo finansija trenutno realizuje, Siniša Mali je zaključio da je reč o velikoj i važnoj strukturnoj reformi koja će doneti brojne benefite celom društvu i državi, odnosno i privredi i građanima, jer će smanjenjem obima sive ekonomije, biti više novca za izgradnju puteva, pruga, škola, bolnica, domova zdravlja…

Slične teme

Mali:  Prvo izvlačenje stanova u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ 14. oktobra

Mali: Prvo izvlačenje stanova u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ 14. oktobra

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš

Potpisan Finansijski protkol vlada Republike Srbije i Republike Francuske

Potpisan Finansijski protkol vlada Republike Srbije i Republike Francuske