Čitaj mi

Siniša Mali: Sutra isplata uvećanih januarskih penzija

1/4

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će zaključno sa sutrašnjim danom, 10. februarom, biti isplaćene januarske penzije uvećane za 14,8 odsto, i naglasio da je važno da penzije kontinuirano rastu i da se poboljšava životni standard naših najstarijih sugrađana.

„Zaključno sa sutrašnjim danom, 10. februarom, Republika Srbija će isplatiti uvećane januarske penzije za 14,8 odsto što je dodatno povećanje penzija nakon rasta u oktobru od 5,5 odsto, i prethodnog povećanja u januaru prošle godine od 12,1 odsto“, rekao je Mali tokom posete Dnevnom centru i klubu za starije „Anđelka Trnavac“ na Banjici.

Mali je istakao da penzije u Srbiji rastu iz godine u godinu, a ono što je posebno važno jeste da nam javne finansije nikada nisu bile jače i stabilnije.

„Penzije su bezbedne i to je potpuno drugačija slika naše Srbije“, poručio je ministar finansija.

On je dodao da će Srbija do 2027. godine biti zemlja koja je za samo 15 godina prešla put od države u kojoj pezioneri prosečno primaju 204 evra do zemlje u kojoj će naši najstariji sugrađani primati prosečno 650 evra penzije.

 „To će biti decenija i po rasta, razvoja i napretka. Svi makroekonomski indikatori nam govore da smo na pravom putu. Te godine prosečne plate će dostići 1.400 evra a 2012. naši su građani prosečno primali 330 evra“, rekao je Mali.

On je istakao da nakon poslednjeg povećanja prosečna penzija u Srbiji iznosi 390 evra, što je ocenio kao „veliki pomak napred“. Kako je rekao, kroz organizaciju EKSPA, kroz program „Skok u budućnost - Srbija 2027“, biće ispunjeno i dato obećanje da penzije dostignu prosek od 650 evra mesečno. 

Dodao je i da rast sveukupnog životnog standrada građana Srbije podrazumeva i dalje podizanje plata koje su u decembru dostigle prosek od oko 830-840 evra, dok su 2012. godine iznosile 330 evra. 

„Idemo krupnim koracima napred. Ukoliko sve bude u redu, a nema razloga da ne bude tako, prosečna zarada će iznositi 1.400 evra do kraja 2027. godine. Ali, osim podizanja životnog standarda, ulažemo ogroman novac i ulagaćemo još u obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu, puteve, brze pruge, u modernizaciju svega, u nove fabrike. Ne postoji u ovom trenutku nijedan makroekonomski indikator koji ne ukazuje koliko su nam javne finansije stabilne i jake“, rekao je ministar. 

On je podsetio da Srbija beleži rekordnu zaposlenost od 2,367 miliona ljudi koji rade i plaćaju poreze i doprinose što je, ocenio je, najveći broj zaposlenih na ovaj broj stanovnika do sada. Mali je rekao i da Srbija ima i rekordno nisku nezaposlenost, samo devet odsto, dok je 2012. godine stopa nezaposlenosti bila čak 25,9 odsto.

Istakao je i da je srpska ekonomija prošle godine rasla 2,5 odsto u uslovima ogromne geopolitičke krize, sukoba, početka recesije u Evropskoj uniji. 

„Jedna mala Srbija raste. Ove godine cilj nam je da rastemo 3,5 odsto, da naš BDP raste. To znači da imamo novca i za dalje povećanje penzija, za dalje povećanje plata, za sve investicije koje smo predstavili kroz projekat 'Skok u budućnost - Srbija 2027'“, rekao je Mali.

On je naglasio da građanima to treba da bude najveći dokaz ispravnosti ekonomske politike koja se sprovodi i koja će nastaviti da se sprovodi. 

Ministar se zahvalio penzionerima na svemu što su uradili za Srbiju, kao i na podršci koju daju programima i projektima za napredak naše zemlje.

„Bez njih Srbija ne bi bila tu gde jeste, a na nama je da pokušamo da nastavimo njihovim putem i da kroz projekte kao što su „Srbija 2025“ i „Srbija 2027“ dalje ulepšamo i unapredimo našu zemlju i mlađim generacijama ostavimo još lepše i bolje mesto za život“, rekao je Mali.

Poseti Klubu na Banjici prisustvovali su v.d. sekretar za socijalnu zaštitu Grada Beograda Petar Jordanov, predsednica Opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić i direktor Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević.

Slične teme

Mali:  Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting

Mali: Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting

Mali: Srbija od MMF dobila podršku za sve što je do sada uradila

Mali: Srbija od MMF dobila podršku za sve što je do sada uradila

Mali u Vašingtonu: Srpska ekonomija raste, sledeće godine investicioni rejting

Mali u Vašingtonu: Srpska ekonomija raste, sledeće godine investicioni rejting