Čitaj mi

Siniša Mali sa proizvođačima elektronskih fiskalnih uređaja: Do sada sertifikovano 109 uređaja, još samo deset dana za prijavu za subvencije države

1/9

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali i direktorka Poreske uprave (PU) Dragana Marković održali su danas sastanak sa proizvođačima hardverskih i softverskih uređaja koji su prilagođeni novom modelu elektronske fiskalizacije u Srbiji, nakon čega su proizvođači imali priliku da predstave svoje uređaje.

Siniša Mali se zahvalio proizvođačima koji su se odazvali pozivu Ministarstva finansija da predstave svoje proizvode i još jednom ukažu na značaj uvođenja novog modela e-fiskalizacije. Istakao je da je do sada sertifikovano 109 uređaja za e-fiskalizaciju. 

On je objasnio da će svi privredni subjekti na koje se odnosi novi model fiskalizacije morati da prilagode postojeći fiskalni uređaj tehničkim zahtevima novog modela ili da nabave novi uređaj, i napomenuo da osim kase, mogu da se koriste računari, tableti, mobilni telefoni... 

„Pozivam sve obveznike novog sistema fiskalizacije da se što pre prijave za subvencije koje država daje. U ovom trenutku 104.000 privrednih subjekata je prijavilo lokacije, a do sada smo isplatili oko 84.000 subvencija. Kao što znate, subvencije podrazumevaju 100 evra po fiskalnom uređaju i još 100 evra po prodajnom mestu. Rok za prijavu za subvencije ističe 31. januara, što znači da je za to ostalo još deset dana. To je rok koji nećemo produžavati“, napomenuo je on. 

Istakao je i da je 30. april 2022. godine krajnji rok u kome privreda treba da pređe na novi model fiskalizacije, i naglasio da obveznici fiskalizacije ne treba da čekaju kraj roka, odnosno da se priključe na sistem u aprilu, jer to može stvoriti veliki pritisak na proizvođače, koji će tada imati manje vremena da svima instaliraju kase. 

Kako je objasnio, za građane je važno da novi model fiskalizacije predviđa postojanje QR koda na svakom fiskalnom isečku, a čijim skeniranjem mobilnim telefonom kupac uspostavlja vezu sa Poreskom upravom i dobija informacije da li je njegov fiskalni račun original, da li je prosleđen PU ili ne. 

„Tako je svaki kupac ujedno i kontrolor fiskalnih računa, što povećava mogućnost otkrivanja onih koji falsifikuju fiskalne račune. Dakle, zajedno smo u ovom procesu, zajedno se borimo protiv sive ekonomije i zajedno gradimo bolju i jaču Srbiju“, rekao je on. 

Mali je dodao da su velike koristi od primene novog sistema fiskalizacije, jer su u primeni nova rešenja, ide se u korak sa novim tehnologijama, a sve to omogućava efikasniju borbu protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije, a to je slika moderne, uspešne Srbije. 

Ministar je napomenuo i da od 1. maja počinje primena novog sistema e-faktura. 

„To su dve inicijative koje potpuno menjaju način na koji naš platni sistem radi. Velike stvari smo uradili, ali je još puno posla pred nama“, naveo je on. 

Ministar finansija je najavio i novu nagradnu igru, poput dosadašnje „Uzmi račun i pobedi“, ali u kojoj se neće slati fiskalni računi, već QR kodovi sa novih fiskalnih računa. Nagradna igra će biti u digitalnom formatu. 

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković rekla je da je PU mnogo uradila na unapređenju poslovnih procesa, te da je novi sistem fiskalizacije samo jedan od koraka u tom pravcu. 

„Novi sistem fiskalizacije u Srbiji treba da stvori uslove za snažniju borbu protiv sive ekonomije, da unapredi sistem kontrole i da obezbedi bolju naplatu poreza. Kao što je poznato, PU će sa novim modelom fiskalizacije imati mogućnost da u realnom vremenu vidi sve transakcije poreskih obveznika, kao i da proveri svaki izdati fiskalni račun. To omogućava efikasniju kontrolu, a iz sedišta PU ćemo moći da vidimo mnogo toga“, napomenula je ona, i dodala da će od novog modela fiskalizacije svi imati brojne benefite.

Proizvođači su se zahvalili na prilici da predstave svoja hardverska i softverska rešenja, i istakli da su na vreme počeli pripreme i kreirali rešenja koja su dostupna korisnicima, te da mogu da odgovore na zahteve i države i potrošača. 

Hardverska i softverska rešenja za uvođenje novog modela fiskalizacije predstavili su: „Int Raster doo“, „Galeb Electronics“, „TIM CODE – poslovni softver doo“, „Fleet management team doo“, „Moja kasa doo“, „Fusion its“, „2D Soft doo“, „ProudSourceIT doo“, „Sparkom P.R.“ , „Daria Memiš PR Fismod“, „Fiscal solutions“, „Digit Group doo“, „HCP doo“ i „CORNERSTONE“. 

Slične teme

Mali: Dogovoreno skladištenje 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj

Mali: Dogovoreno skladištenje 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj

Stanivuković u Briselu: Srbija spremno dočekala ekonomsku krizu

Stanivuković u Briselu: Srbija spremno dočekala ekonomsku krizu

Mali: Vlada Republike Srbije usvojila meru podrške preduzećima pogođenim sukobima u Ukrajini

Mali: Vlada Republike Srbije usvojila meru podrške preduzećima pogođenim sukobima u Ukrajini