Čitaj mi

Siniša Mali sa MMF-om: Napredak dogovorenih reformi

1/4

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Donal Mekgetigan povodom drugog razmatranja stendbaj aranžmana koji je Srbiji odobren u decembru prošle godine. 

Mali je predstavio dosadašnje ekonomske rezultate Srbije, napredak dogovorenih reformi te informisao delegaciju da je budzet Republike Srbije za 2024. spreman i da danas počinje rasprava u Skupštini o ovom zakonu.

„Srbiju očekuje usvajanje budzeta za narednu godinu. U budzetu nema nikakvih iznenađenja, na tragu smo politike koju smo do sada sprovodili“, rekao je Mali na sastanku u Ministarstvu finansija.

On je istakao i da je nedavni sastanak sa zamenikom direktora MMF-a u Marakešu, Bo Lijem, bio dobar te da je Srbija i u Maroku predstavila svoje ekonomske performanse.

„Likvidni smo i na dobrom smo putu, redovno ispunjavamo sve svoje obaveze. U daljim reformama ključna ostaje energetika i restrukturiranje EPS-a, ali reformišemo i poresku administraciju i držimo se svih fiskalnih pravila. Efekti svega što smo uradili su ogromni“, rekao je Mali i zaključio da je aranžman dobar za Srbiju iz predostrožnosti, koja se dobro bori sa efektima svetske krize. 

Donal Mekgetigan ocenio je da je evidentan napredak Srbije.

„Razgovori oko budzeta su bili vrlo uspešni i završeni su u jako kratkom roku i to smo zajednički potvrdili. Svi strukturni ciljevi koje smo imali u programu do sada su ispunjeni, Srbija je na taj način na pravom putu u smislu ispunjenja svih dogovorenih ciljeva i obaveza u okviru aktuelnog aranžmana“, poručio je Mekgetigan.

On je pohvalio i sistem „Iskra“, centralni informacioni sistem obračuna zarada svih zaposlenih u javnom sektoru u koji će za dva meseca, kako je naglasio ministar finansija, biti uključeno 296.000 ljudi te da će zajednički raditi na nastavku dalje implementacije sistema koji uvodi red u ovaj segment.

Misija Monetarnog fonda u Srbiji započela je 19. oktobra i trajaće do 31. oktobra. Srbiji je ova međunarodna finansijska institucija krajem prošle godine odobrila dvogodišnji stendbaj aranžman vrednosti oko 2,4 milijarde evra. Aranžman je podrška dogovorenom ekonomskom programu Srbije. 

Foto:TANJUG/Rade Prelić

Slične teme

Sistem elektronskih faktura smanjuje mogućnost postupanja protivno propisima

Sistem elektronskih faktura smanjuje mogućnost postupanja protivno propisima

Siniša Mali: Od danas jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Siniša Mali: Od danas jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Otkriveno nelegalno organizovanje kockanja

Otkriveno nelegalno organizovanje kockanja