Čitaj mi

Siniša Mali: Radovi na projektu metroa i pre rokova

1/4

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali prisustvovao je danas potpisivanju aneksa Ugovornog sporazuma za radove na projektovanju i izgradnji Depoa Makiš koji su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktor JKP „Beogradski metro“ Andreja Mladenović, v.d. sekretara za javni prevoz grada Beograda Radovan Kremić i predstavnik kompanije „Power China“ Jang Fan. 

Nakon prezentacije o daljim koracima i planovima u izgradnji Beogradskog metroa, Mali i Vesić su obišli radove na posipanju terena na Makiškom polju, čiji se završetak očekuje tokom letnjih meseci, a gde će biti izgrađen Depo.

„Ovde su radovi počeli krajem 2021. godine. Mnogo toga smo uradili na ovoj lokaciji od 72 hektara i pripremni radovi se privode kraju mnogo pre roka, budući da je rok bio decembar ove godine. Već je gotovo 96 odsto nasipanja peska. Nasuto je više od milion kubika peska i počelo se sa nasipanjem drobljenog kamena. Današnjim aneksom ugovora pokreću se aktivnosti na projektu Depoa koji će biti izgrađen na ovoj lokaciji“, rekao je Mali prilikom obilaska radova. 

On je istakao da će prva linija metroa imati 21 stanicu dužine 21 kilometar, dok će druga imati 24 stanice, a dužina iznosi 24 kilometra. 

„Već naredne godine očekujemo početak velikih radova na celoj trasi prve linije metroa, kada su stanice u pitanju“, poručio je Mali i najavio kupovinu dve mašine koje će započeti iskopavanja na prvoj liniji, jedna sa Makiškog polja, druga iz Mirijeva. 

On je poručio da radovi teku po planu te da će do 2028, najkasnije do 2029. godine prva linija biti završena. Kako je istakao, uveliko se radi na projektovanju druge linije metroa što bi značilo da se naredne godine može krenuti i sa radovima na toj liniji. 

„Napravićemo i jedan veliki bulevar kroz samo Makiško polje. Polako ali sigurno, ova lokacija postaje jedno od najvećih gradilišta u ovom delu Evrope, osim lokacije gde gradimo EKSPO i novi Nacionalni stadion. To su dve tačke koje se potpuno menjaju, koje doprinose rastu našeg BDP-a i menjaju izgled Srbije i Beograda“, rekao je Mali. 

On se zahvalio kineskim partnerima iz kompanije „Power China“ i svim ostalim stranama uključenim u projekat, na predanom radu da sve ide po planu, pa čak i pre rokova. 

„Ovo je san koji su generacije Beograđana sanjale, san koji ćemo mi dosanjati zajedno i zajedno ga ostvariti. Mnogo sam ponosan na to, a moje obećanje je da ćemo svakog meseca dolaziti ovde na lokaciju da pratimo radove, tako da građani Beograda i Srbije vide šta se dešava i kako se stvari brzo menjaju“, poručio je Mali. 

On je istakao da je ponosan na činjenicu da je Srbija sačuvala makroekonomsku stabilnost te da je u februaru stopa rasta BDP-a iznosila 5,9 odsto, čemu, kako je rekao, doprinose ovakvi koraci i projekti. 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je radove po čitavom Beogradu sledeće godine, posebno istakavši prvi deo beogradskog gradskog voza koji će sa metroom omogućiti da najveći deo gradskog prevoza, možda i 80 odsto, već 2030. godine bude šinski.

To, kako je Vesić objasnio, znači da će građani Beograda moći lakše i brže da se prevoze iz jednog dela grada u drugi. 

„Već ove godine počinjemo da, u okviru EKSPA, spajamo prvi deo našeg gradskog Beovoza od Zemun polja do Aerodroma “Nikola Tesla” i EKSPA, Surčina, kasnije i do Obrenovca”, rekao je Vesić. 

On je najavio proširenje beogradskog železničkog čvora, te istakao da će izgradnjom brze pruga i prema Subotici i prema Nišu biti više vozava. 

“Beograd će zaista funkcionisati kao prava metropola, jedan dobro uređen grad”, poručio je Vesić.

Predstavnik kompanije „Power China“ Liu Šakuan ponovio je da radovi na Makiškom polju u ovom trenutku idu šest meseci pre roka, i izrazio zadovoljstvo takvom dinamikom radova.

Slične teme

Mali sa zvaničnikom EKSPA: Impresioniran sam napretkom

Mali sa zvaničnikom EKSPA: Impresioniran sam napretkom

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

Siniša Mali: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta

Siniša Mali: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta