Čitaj mi

Siniša Mali: Pozitivan rebalans budzeta, imamo novca za dalje povećanje plata i penzija

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije usvojen je Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budzetu za 2023. godinu, a potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je da je ovaj rebalans budzeta nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja naše zemlje, podrške građanima i privredi, nastavak prevazilaženja efekata svetske krize, sa što manjim posledicama po Srbiju. 

„Nastavljamo borbu za jaku i snažnu zemlju, za stabilnu ekonomiju, nove kapitalne investicije, nove investitore, dodatna radna mesta, bolji i kvalitetniji život građana Srbije“, poručio je on.

Kako je rekao, to znači da prioritet ostaje poboljšanje životnog standarda građana, jačanje privrede uz fokus na pomoć poljoprivrednicima i nastavak velikog investicionog talasa koji smo započeli, odnosno, realizacija najvećih kapitalnih projekata u oblasti infrastrukture, saobraćaja, zdravstva, sporta.

Kao prilog tome, Mali je istakao da je od januara do avgusta ostvaren suficit republičkog budzeta u iznosu od 31,5 milijardi dinara, što je bolje od plana za čak 142,1 milijardu dinara, s obzirom na to da je planirani deficit, u ovom periodu, iznosio 110,6 milijardi dinara.

„Rebalans budzeta radimo pre svega zbog boljih rezultata, dakle imamo jedan pozitivan rebalans, i to zahvaljujući boljoj naplati prihoda u iznosu od čak 60,6 milijardi. Ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijardi dinara“ istakao je ministar finansija.

On je dodao i da je deficit budzeta manji nego što je bilo planirano, a što je dobra vest za građane i privredu.

„Rebalansom je predviđen fiskalni deficit budzeta Republike od 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP-a. Dakle, imamo bolji rezultat nego što smo planirali, s obzirom na to da je projektovani deficit iznosio 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara“, rekao je Mali.

Rebalansom budzeta, kako je rekao, biće omogućeno povećanje plata za 5,5 odsto za zaposlene u prosveti, za negovateljice u ustanovama socijalne zaštite i za medicinske sestre i tehničare. Od 1. oktobra biće povećane i penzije, takođe za 5,5%. On je dodao da zatim od 1. januara sledi još jedno povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru, od oko 10 odsto, i još jedno povećanje penzija od 14,8%. Osim toga, u rebalansu budzeta se nalazi i pomoć za majke, odnosno decu do 16 godina, od po 10.000 dinara za svako dete.

„Osim ovih velikih izdvajanja za naše građane, koja će doprineti poboljšanju kvaliteta njihovog života, izdvojili smo i sredstva za nove kapitalne projekte i to dodatnih 23 milijarde dinara. Ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde na 452,3 milijardi dinara, dok su na nivou opšte države izdvajanje za kapitalne investicije povećana sa 545,5 milijardi na 584,6 milijardi, a što je čak 7,2 odsto BDP-a. To znači novac za obilaznicu oko Kragujevca, početak izgradnje neophodne infrastrukture za specijalizovanu izložbu EKSPO, tunel u centru Beograda Karađorđeva – Bulevar Despota Stefana, radove na izgradnji beogradskog metroa, Fruškogorski koridor...“ – istakao je potpredsednik Vlade.

Deo sredstava, obrazložio je Mali, biće namenjen i za dodatne subvencije u poljoprivredi, kao što je i obećano, ali i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu.

„Mi smo, i u izrazito teškim uslovima, uspeli da ostvarujemo rast BDP-a, da očuvamo zaposlenost i privrednu aktivnost i pokažemo da je država tu za privredu i građane”, rekao je ministar. 

On je zaključio da tome najbolje svedoči činjenica da smo uspeli da održimo javni dug pod kontrolom koji je sada na nivou od 50,9 odsto, da sačuvamo radna mesta i smanjujemo nezaposlenost do današnjih 9,6 odsto, uz rekordan priliv stranih direktnih investicija od 4,5 milijarde evra koliko očekujemo ove godine. 

Slične teme

Mali: Korisnici novčane socijalne pomoći i dodatka za pomoć i negu drugog lica danas dobijaju po 10.000 dinara

Mali: Korisnici novčane socijalne pomoći i dodatka za pomoć i negu drugog lica danas dobijaju po 10.000 dinara

Siniša Mali: Svim penzionerima danas isplata po 20.000 dinara

Siniša Mali: Svim penzionerima danas isplata po 20.000 dinara

Siniša Mali: Građani Srbije znaju da mogu da se oslone na svoju državu

Siniša Mali: Građani Srbije znaju da mogu da se oslone na svoju državu