Čitaj mi

Siniša Mali: Porez je sveto pismo i mora da se plaća

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je izjavio da, uprkos pomoći države Zvezdi i Partizanu, ovi klubovi duguju ogroman novac državi za porez, i naglasio da porez mora da se plaća jer se taj novac koristi za sve građane Srbije i za izgradnju bolnica, domova zdravlja, škola, vrtića. 

„Uradili smo detaljnu analizu koliko je država pomogla Zvezdi i Partizanu. Krenimo od košarke, imamo analizu od 2012. do 2022. godine. KK Crvena zvezda je dobila 26 miliona evra, dok je KK Partizan dobio 24,4 miliona evra, uključujući i novac od sponzora. Ali, KK Zvezda duguje 96,6 miliona, a KK Partizan 649,7 miliona dinara. Ako im ne pomognete, to je uvek problem, a pogledajte koliko oni duguju. To je ukupno dugovanje od 750 miliona dinara, što je oko sedam miliona evra, a za taj novac mogu da se izgrade tri vrtića, mogu da se kupe autobusi, da se angažuju dodatni policajci da čuvaju decu u školama, mogu da se obnove parkovi... To su zaista ogromne cifre“, napomenuo je Mali gostujući na televiziji Pink.

On se osvrnuo i na pomoć, kao i dugovanja fudbalskih klubova.

„FK Crvena zvezda je u poslednjih deset godina dobila 17,6 miliona evra i 40,5 miliona evra od Gasproma. FK Partizan je dobio 14 miliona evra i tu je velika razlika. Zvezda je dobila skoro 50 miliona više. Razgovarao sam sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da nađemo jakog sponzora za crno-bele. Kada pričamo o dugovanjima, FK Crvena zvezda za porez duguje 859,7 miliona dinara, a FK Partizan milijardu i 299 miliona dinara. Dakle, crno-beli su dobili mnogo manje novca od države, ali duguju mnogo više na ime poreza. Kada saberete pomoć države, reč je o 120, 130 miliona evra kojim je država indirektno i direktno podržala klubove, a pročitao sam i koliko duguju za porez“, naveo je on. 

Mali je zatražio podršku građana da razumeju da svaki dinar neplaćenog poreza ide na štetu svih nas. 

„Svi moramo da shvatimo da je porez sveto pismo. Tako je u svim zemljama sveta i tako mora da bude i u Srbiji, a ne kao do sada – kako ćemo, lako ćemo, pa kada zatrebaju lekovi, respiratori, pomoć od 100 evra i sve ostale pomoći, nije važno odakle, sve mora odmah. To je siva zona i zato smo krenuli u novi sistem fiskalizacije. Protekle tri godine smo pokazali da znamo, da možemo da pomognemo, ali mora da se zaradi. Dobro nam ide privreda. Dve godine zaredom prvaci smo u Evropi kada je u pitanju stopa rasta – ove godine, u prvom kvartalu stopa rasta je 4,4 odsto, a u drugom će biti 3,7 ili 3,8 procenata. Rastemo, imamo veće prihode od poreza, ali nažalost, porez ne plaćaju svi. Zato je važno da kroz ovakve primere, kroz sport pokažemo da neke stvari treba da promenimo“, rekao je Mali. 

Napomenuo je da je država izdvojila i novac kako bi pomogla i druge sportske klubove u zemlji, pored Zvezde i Partizana. 

„U poslednje dve godine izdvajali smo novac za više od 300 klubova, da pomognemo sve sportove u Srbiji. Ponovo ćemo izdvojiti 10 miliona evra do kraja godine, ako budemo imali novca. Gradimo stadione, evo sada završavamo u Zaječaru, do marta u Leskovcu, u Loznici takođe. Gradi se i Nacionalni odbojkaški centar u Beogradu. Radimo i gradimo uprkos krizi, nijedan od tih projekata, uključujući 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica nije stao. Ali, da bi to izgradili, stvorili lepšu, bolju i uređeniju Srbiju, još jednom ponavljam – porez je sveto pismo! Apelujem na građane da uzimaju fiskalne račune, imaju QR kodove, mogu preko telefona da provere da li je račun ispravan“, rekao je on.

Mali je objasnio da sa fiskalnim računom, mi štitimo sebe, svoju državu, obezbeđujemo dovoljno novca da budemo stabilni i u ovim teškim uslovima. 

„Svi treba da znamo da smo tu da pomognemo, ali mora da se uvede red u poslovanju sportskih klubova. Ako treba da ulažemo i dalje, tako sam rekao i predsedniku Vučiću, onda je potrebna kontrola finansija. Porez mora da se plati, a klubovi treba da budu primer, a ne da samo ispostavljaju zahteve – dajte novac, morate da pomognete, a državi kada treba da se plati porez – onda ništa. Još jednom ću ponoviti – porez je sveto pismo!“, zaključio je Mali. 

Slične teme

Mali:  Prvo izvlačenje stanova u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ 14. oktobra

Mali: Prvo izvlačenje stanova u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ 14. oktobra

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš

Potpisan Ugovorni sporazum za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš

Potpisan Finansijski protkol vlada Republike Srbije i Republike Francuske

Potpisan Finansijski protkol vlada Republike Srbije i Republike Francuske