Čitaj mi

Siniša Mali: Počinje novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“

1/2

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali predstavio je danas novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2024“ i najavio da će prvo izvlačenje biti u subotu 11. maja, kao i da je nagradni fond deset stanova u Beogradu.

„Krećemo sa novim krugom nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“. Pozivam sve građane da uzmu učešća u ovoj nagradnoj igri i da zajedno pokažemo da možemo da se borimo i izborimo sa sivom ekonomijom“, rekao je Mali.

On je istakao da je prošle godine ostvaren sjajan rezultat kada je nagradna igra u pitanju, ali i kada je reč o naplati poreza, što je rezultat novog modela e-fiskalizacije koji je uveden.

Ocenio je i da je značajno porasla svest građana Srbije o uzimanju fiskalnih računa.

„Svaki put kada ne uzmemo fiskalni račun, korist od toga ima samo onaj koji nam taj račun nije izdao, dok od naplate poreza svi građani imaju koristi. Od tog novca podižemo plate i penzije, gradimo puteve, vrtiće, škole, bolnice i to je jedini ispravan put da izgradimo još uspešniju ekonomiju“, rekao je Mali. 

Ministar je podsetio da je više od milion građana prošle godine učestvovalo u nagradnoj igri, a tom prilikom je skenirano 285 miliona računa.

„Na pravi način smo promovisali zajedničku borbu protiv sive ekonomije i našu želju da se računi uzimaju svaki put prilikom svake kupovine “, rekao je Mali.

Kako je najavio, prvo izvlačenje biće u subotu, 11. maja, dok će poslednje biti organizovano u subotu, 8. juna. 

„Biće dodeljeno deset stanova u naselju „Zemunske kapija“, a vrednost nagradnog fonda je 1,9 miliona evra. Biće podeljena dva jednoiposobna stana, dva dvosobna, pet trosobnih i jedan četvorosoban dupleks od 102 kvadrata “, rekao je Mali.

Ministar Mali je istakao i da je u međuvremenu unapređena aplikacija, tako da sada građani mogu mnogo brže da skeniraju QR kodove. Podsetio je i da računi za ovo kolo pristižu već od 8. aprila. 

Navodeći da je već 2,8 miliona kodova u sistemu, dodao je da svako ko želi da učestvuje u nagradnoj igri mora ponovo da se registruje na aplikaciji „Uzmi račun i pobdi“ što nije komplikovani proces.

„Osim svog naloga, odnosno imena i prezimena, možete, takođe, na istu aplikaciju da dodate još četiri člana. Na taj način pokrivamo celu porodicu. Možete da pomognete starijima, bakama i dekama, koji se možda ne snalaze u tim aplikacijama“, rekao je Mali.

Ministar je najavio i da će se svakome ko plati karticom, a ne gotovinom, račun duplo računati, jer je cilj da se podstakne bezgotovinsko plaćanje i smanji korišćenje gotovine.

„Ko plati karticom imaće 100 odsto više šanse da dobije nagradu. Svi koji koriste karticu u plaćanjima, a ne gotovinu, će dobiti po dva koda i to je veoma važno. Naša želja je da kroz što veće korišćenje kartica imamo uspešniju brobu protiv sive ekonomije“, rekao je Mali. 

On je ponovio da je velika promena napravljena uvođenjem sistema e-fiskalizacije, jer je time uveden red u maloprodaji. 

„Uveli smo i sistem novih e-faktura. Tako mnogo bolje i efikasnije radi ceo sistem i naplate poreza i povećaja PDV-a i kontrole celog sistema, kada je poslovno okruženje, tj. upotreba faktura u pitanju“, rekao je Mali.

On je podsetio da u Srbiji više nema papirnih faktura, već da je sada sve elektronski. 

„Nastavljamo sa reformama. Prošle godine smo imali rast BDP-a za 2,5 odsto, u februaru ove godine čak 5,9 odsto je porasla naša ekonomija u odnosu na isti period prošle godine. Dakle, već za prvi kvartal ćemo biti daleko iznad projekcije od 3,5 odsto rasta za celu godinu. To nam daje osnova da imamo i više novca u budzetu, da nastavimo sa svim projektima koje smo započeli i da imamo bazu i za dalje povećanje plata i penzija “, rekao je Mali. 

On je ponovio da je vrlo važno da nastavimo da uzimamo fiskalne račune i da se borimo protiv sive ekonomije.

„Zato pozivam sve građane Srbije da uzmu učešće u nagradnoj igri, i da se još jače i više borimo sa sivom ekonomijom i pokažemo da smo drugačija, uspešna zemlja. Da sebi i generacijama koje dolaze, ostavimo lepšu i bolju poruku“, rekao je Mali.

Navodeći da to nije jednostavno u uslovima globalne krize, on je istakao da naplata poreskih prihoda ide bolje nego ikada, a da je to zasluga svih zaposlenih u Poreskoj upravi. 

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković rekla je da je nagradna igra, kao i svaka druga aktivnost koja se odnosi na jačanje poreske kulture i podizanje svesti o značaju plaćanja poreza i poštovanju poreskih propisa, za Poresku upravu, ali i za širu zajednicu, uvek dobrodošla. 

„Organizacija nagradne igre je znak da Poreska uprava ne želi da koristi isključivo represivne mere, već da širokom lepezom usluga želi da motiviše građane da zajedno izgradimo društvo u kome se poštuju jednako poreski propisi. Nagradnom igrom želimo dodatno da motivišemo građane da zajednički podižemo svest o značaju plaćanja poreza i prevođenju sive ekonomije u legalne tokove jer su to preduslovi da država funkcioniše, da vaspitači i učitelji naše dece, lekari i vojnici primaju platu i da se obezbedi novac za nove puteve, škole, bolnice i druge ustanove“, rekla je Marković.

Član Izvršnog odbora NALED-a Nikola Vuletić istakao je da svest građana i privrede o štetnosti sive ekonomije i važnosti plaćanja poreza iz godinu u godinu raste.

„Tome je u ogromnoj meri doprinela upravo ova nagradna igra koja je pre sedam godina pokrenuta u saradnji Naleda i Vlade Republike Srbije“, rekao je Vuletić i pozdravio napore na unapređenju i modernizaciji nagradne igre.

Slične teme

Mali sa zvaničnikom EKSPA: Impresioniran sam napretkom

Mali sa zvaničnikom EKSPA: Impresioniran sam napretkom

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

Potpisan Sporazum o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima Srbije i Velike Britanije

Siniša Mali: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta

Siniša Mali: Srbija će nastaviti da sprovodi svoju agendu rasta