Čitaj mi

Siniša Mali: Nagradna igra uspešno organizovana uz dobre mehanizme zaštite

1/4

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas ugovore o dodeli dva stana sa dobitnicima koji su izvučeni u četvrtom kolu nagradne "Uzmi račun i pobedi", i zahvalio im se što su slanjem računa podržali napore Vlade Srbije u suzbijanju sive ekonomije, uz napomenu da je nagradna igra uspešno organizovana uz dobre mehanizme zaštite.

Ministar Mali ugovore je potpisao sa Brankom Avramović iz Inđije koja je osvojila dvosoban stan u naselju „Zemunske kapije“ i Biljanom Jovanović iz Leskovca, dobitnicom trosobnog stana na Novom Beogradu u Bloku 63.

On je čestitao dobitnicama i njihovim porodicama na osvojenim nagradama navodeći da su imale puno sreće jer su njihovi računi izvučeni među više od 280 miliona pristiglih računa.

„To je pravi primer kako zajedno možemo da se borimo sa sivom ekonomijom. Svaki put kada smo u prodavnici i uzmemo fiskalni račun pokazujemo da smo uređena, sređena zemlja. Sa druge strane, videli smo i da taj račun može da donese i puno sreće“, rekao je Mali i ukazao da se dobro dobrim vraća i da se upornost isplati.

Ministar je poželeo dobitnicima puno sreće u daljim životima i karijeri, kao i lepih trenutaka u novim stanovima. 

„Sutra nas očekuje poslednje kole ove nagradne igre. Ostala su nam još dva stana za izvlačenje, a nakon tako razmišljamo šta ćemo dalje. Kako sada stvari stoje nema razloga da i naredne godine ne ponovimo nagradnu igru“, rekao je Mali.

On je ocenio da je svest građana u mnogome porasla kada je uzimanje fiskalnih računa u pitanju i da sada svi zajedno radimo na borbi protiv sive ekonomije.

„Bez obzira na nagradnu igru moja molba građanima je da se i dalje zajedno borimo protiv sive ekonomije, da uzimaju fiskalne račune jer je to jedini pravi put da punimo naš budzet i na taj način povećavamo i plate i penzije, gradimo bolnice, domove zdravlja, škole“, rekao je Mali.

Ministar Mali je nakon potpisivanja, upitan da prokomentariše hapšenje jednog lica zbog pokušaja prevare u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“.

„Uvek imate pojedince koji, umesto da na pravi način učestvuju u nagradnoj igri, žele da naprave prečicu i učine krivično delo. Kao što ste imali prilike da vidite, Poreska uprava i svi nadležni organi su vrlo brzo identifikovali osobu koja će biti na odgovarajući način i kažnjena“, rekao je Mali.

On je istakao da je važno da građani razumeju da su novi sistem e-fiskalizacije i e-faktura dignuti na izuzetno visok nivo kada su IT i softveri u pitanju.

„U sistemu e-fiskalizacije trenutno imamo više od 225.000 prodajnih mesta gde se, u realnom vremenu, svake sekunde, vidi koji fiskalni račun je prošao kroz koju kasu u celoj Srbiji. Imamo i više od 107 miliona e-faktura koje su prošle kroz taj sistem. Ti sistemi su i zaštićeni i sposobni da vide i prepoznaju bilo kakve zloupotrebe tako da građani treba da budu potpuno bezbrižni“, rekao je Mali.

Ministar je naveo i da je to upozorenje onima koji žele da pokušaju da zloupotrebe jednu prelepu nagradnu igru i cilj Vlade Srbije da se zajedno izborimo sa sivom ekonomijom.

„Nema tu više greške. Više od milion građana ima mobilnu aplikaciju „Uzmi račun i pobedi“, ali bez obzira na tu aplikaciju koja šalje račune u sistem pa se onda izvlače srećni dobitnici, svaki fiskalni račun može da se skenira preko mobilnog telefona i da se odmah vidi da li je ispravan ili ne. Ako je ispravan pojavi se zelena kvakica, a ako nije vidite crveno. Istog trenutka tu istu informaciju ima i Poreska uprava tako da je sa te strane sistem potpuno bezbedan“, rekao je Mali.

Kako je dodao, u realnom vremenu se ukazuje na sve moguće zloupotrebe.

„Veliku smo stvar uradili. Bez ikakvih problema je taj sistem implementiran i svaka moguća zloupotreba biće identifikovana i kažnjena“, zaključio je Mali.

Biljana Jovanović kaže da je za dobitni račun kupila četiri krem bananice koje je dala deci kolege.

„Presrećna sam! Od toliko računa da baš ja dobijem stan. Ne znam još šta ću, kad prođe mesec, dva dana videću“, rekla je Jovanović.

Branka Avramović, medicinska sestra, koja radi u KBC Zemun rekla je da je njen sin Bojan najzaslužniji za dobijanje stana jer je uglavnom on skenirao račune.

„Poslali smo oko 2.300 računa. Nekada mi je i sestra pomagala u tome. Svi su mi donosili račune i tata, i mama i cela porodica“, istakao je Bojan. 

Slične teme

Sistem elektronskih faktura smanjuje mogućnost postupanja protivno propisima

Sistem elektronskih faktura smanjuje mogućnost postupanja protivno propisima

Siniša Mali: Od danas jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Siniša Mali: Od danas jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Otkriveno nelegalno organizovanje kockanja

Otkriveno nelegalno organizovanje kockanja