Čitaj mi

Siniša Mali: E-fakturama do veće likvidnosti i efikasnosti privrede

1/4

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali pozvao je danas privrednike, koji su u sistemu PDV-a, da se u što kraćem roku prijave na sistem e-faktura, ocenjujući da je uvođenje sistema elektronskog fakturisanja važno jer je od ogromnog značaja za bolju likvidnost i efikasnost privrede.

Mali je na konferenciji “E-fakture za privredu: Novine u sistemu i zakonskom okviru od 2023” podsetio da je od 1. januara 2023. godine obavezno izdavanje i čuvanje elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora, ukoliko su u sistemu PDV-a, a da su koristi od njega ogromne.

„Zajedno možemo da kreiramo konkurentniju i atraktivniju privredu naše zemlje“, rekao je Mali, i dodao da je uvođenje e–faktura u sistem poslovanja jedan od najvažnijih reformskih poteza sprovedenih u proteklih 20 godina.

On je ocenio da je taj ogroman i važan reformski potez Vlade Srbije tokom ove godine prošao neprimetno, usled velike svetske krize i raznih drugih izazova sa kojima smo se suočavali.

Mali je ukazao i da je Srbija, kada je u pitanju uvođenje e-faktura ispred Francuske, Španije, Slovenije, koje tek planiraju da uvedu taj sistem.

On je naveo i da se u sistemu elektronskih faktura trenutno nalazi više od 10.000 korisnika javnih sredstava, odnosno da je cela država već u sistemu elektronskih faktura, ali i veliki broj privrednika, kao i 175.000 privrednih subjekata.

„E – fakture smo uveli zbog privrednika koji su to tražili kako bi unapredili poslovanje, učinili ga transparentnijim, i kako bi na kraju i povraćaj PDV dobili u kraćem vremenskom periodu“, rekao je Mali.

Ministar je istakao i da je korišćenje sistema e–faktura besplatno, da je procedura transparentna i jednostavna.

„Kada je čuvanje e-faktura u pitanju, idemo u korak sa digitalizacijom, sa novim trendovima. Troškovi su niži, ali najvažnija stvar za privredu je što ćemo uparivanjem ulazno - izlaznih faktura biti u mogućnosti da povraćaj PDV radimo u roku od 24 do 48 sati, automatski, bez dodatnih kontrola i bilo kakvih problema. Umesto da to traje, kao danas 35, 40 dana, to će trajati dan ili dva“, rekao je Mali.

On je ocenio da je to ogromna prednost za privredu, ali i pomoć njenoj likvidnosti, dodajući da se ispunjava još jedno dato obećanje.

Ministar je istakao i da se ne staje sa reformama uprkos teškom periodu u kojem se nalazimo i velikim izazovima sa kojim se suočavamo. 

„U poslednje tri godine pokazali smo koliko nam je privreda otpornija i koliko smo odlučniji i ozbiljniji kada je pomoć privredi, građanima i odnos prema problemima u pitanju. Nismo se predali ni kada je epidemija kovida krenula 2020. godine, nismo se predali ni kada su krenuli problemi u lancima snabdevanja, kada je krenula energetska kriza, konflikt u Ukrajini. Privredu smo pomogli sa skoro devet milijardi evra, ali ono što smo uspeli da uradimo je da sačuvamo radna mesta i naše proizvodne kapacitete“, rekao je Mali.

On je istakao da je stopa nezaposlenosti, u Srbiji 8,9 odsto u drugom kvartalu ove godine, i da je to na istorijski najnižem nivou, podsećajući da je 2012. bila 25,9 odsto.

„U poslednje dve godine stopa rasta našeg BDP je najviša u Evropi. Rastemo i ove godine“, rekao je Mali, i dodao da je veliki broj i jačih ekonomija kao što je ekonomija Velika Britanije, već u recesiji, dok mi nismo.

Navodeći da je Srbiji udeo javnog duga u BDP 54,7 odsto BDP, što je daleko ispod nivoa Mastrihta , ministar je podsetio da je prosek EU 94 odsto. 

On je istakao i da strane direktne investicije iznose više od tri milijarde evra za prvih deset meseci ove godine, i dodao da nije zaustavljen nijedan projekat izgradnje auto – puteva, fabrika, bolnica, škola…

„Srbija se pokazala drugačijom, ali ne smemo da stanemo i to je moja poruka svima vama“, rekao je Mali.

Kako je istakao pored velikih stvari vidljivih golim okom, urađene su i stvari koje je privreda tražila kao što je uvođenje e - faktura, novog sistema e-fiskalizacije, a sa ciljem što uspešnije borbe protiv sive ekonomije.

„Cilj nam je da podignemo svest ljudi da je važno da uzmu i fiskalni račun, a s druge strane da podignemo svest privrednika da ne samo da možemo kroz sistem e-faktura da im pomognemo da njihov proces poslovanja bude uspešniji, već da zajedno možemo da menjamo perspektivu naše privrede i države, da budemo konkurentniji i atraktivniji, da budemo lideri i u procesu digitalizacije i uvođenja novina koje prevashodno treba da pomognu privredi“, rekao je Mali. 

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad rekla je da Nemačka snažno podržava dalje unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji i efikasno suzbijanje sive ekonomije bilo koje vrste, te da su u tom cilju podržali nadležne srpske institucije u definisanju i izgradnji novog nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. 

„Uvođenje elektronske fiskalizacije i elektronskih faktura su ambiciozne sistemske reforme. Pravilno primenjene ove reforme će smanjiti troškove za preduzeća i doprineti unapređenju efikasnosti javne uprave. Ova reforma će doprineti ostvarenju ravnopravne konkurencije za sve aktere na tržištu“, rekla je Konrad.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković ukazao je da su e-fakture, e-fiskalizacija i e-plaćanja stubovi transparentne ekonomije i fer konkurencije. 

„U potpunosti smo tu da podržimo razvoj ovog sistema koji donosi brojne benefite građanima i privredi, a naravno i državi, kad je reč o boljim načinima za plaćanje i novim prilikama za razvoj poslovanja, unapređenje javnih usluga i brži ekonomski razvoj“, rekao je Cvetković i čestitao ministru Malom na uspešnoj implementaciji sistema e-faktura i e-fiskalizacije. 

On je izrazio uverenje da će razvoj bezgotovinskih plaćanja biti velika stvar za Srbiju. Prema njegovim rečima, za građane bezgotovinska plaćanja znače veliku uštedu u vremenu jer su i do tri puta brža nego plaćanja gotovinom i znače kupovinu bezbednih proizvoda na sigurnom mestu s obzirom da su post terminali takvi da mogu da ih poseduju svi uredno registrovani privredni subjekti i da se sprovode sve transakcije tako da su transparentne.

Nakon uvodnih obraćanja održana je debata sa privrednicima na kojoj su pomoćnici ministra Dragan Demirović i Sonja Talijan odgovarali na dileme privrednika u vezi sa e-fakturama kako bi im se pružila pomoć za sve nedoumice koje mogu imati u praksi.

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen