Čitaj mi

Siniša Mali dobio nagradu „Reformator godine“, veliki doprinos unapređenju poslovanja privrede

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali proglašen je danas za Reformatora godine, po izboru Nacionalne alijanse za ekonomski razvoj (NALED), za reforme koje se odnose na unapređenje poslovanja privrede, njeno administrativno i parafiskalno rasterećenje, a što je doprinelo boljem životu i radu u Srbiji.

Nagrada „Reformator godine“ dodeljuje se nosiocima javnih funkcija koji su u saradnji sa NALED-om pokrenuli i sproveli reforme, a u obrazloženju za dobijanje nagrade, koja se prvi put dodeljuje od 2019. godine, se navodi: „Ministarstvo finansija je uz Vašu posvećenost i kontinuirano zalaganje ostvarilo značajne pomake na polju unapređenja transparentnosti finansijskih transakcija i naplate poreza kroz digitalizaciju i proširenje sistema fiskalizacije, uspešnu implementaciju sistema eFaktura, i organizaciju digitalne nagrade igre „Uzmi račun i pobedi“. Takođe, prepoznati su Vaši napori na fiskalnom i administrativnom rasterećenju privrede, kroz smanjenje obaveza po osnovu zarada i ukidanje registracije PDV-a stranim kompanijama koje skladište, ali ne prometuju svoje proizvode u Srbiji. Ministarstvo finansija je uz Vaše vođstvo kroz izmene poreskih propisa uredilo i pitanje rada za stranog poslodavca što je naročito značajno za frilensere, i imalo je ključnu ulogu u optimizaciji i ubrzanju postupka registracije polovnih motornih vozila, na korist naših građana i privrede. Vaše liderstvo će ostati ključno za dalju realizaciju reformi poslovnog okruženja za koje se zalažemo s ciljem usvajanja i sprovođenja novog Programa za suzbijanje sive ekonomije i primenu prioritetnih preporuka Sive knjige 15, kao što su dalje smanjenje fiskalnog opterećenja najnižih zarada, i uvođenje javnog elektronskog registra neporeskih dažbina i bezgotovinskih plaćanja“. 

Ministar Mali se prilikom obraćanja prisutnima zahvalio NALED-u, ističući kao veoma značajne reforme, koje su sprovedene u Srbiji, uz podršku te organizacije. Naglasio je značaj „Sive knjige“, gde se daju preporuke ministarstvima, a koju izdaje NALED. On je rekao da je Ministarstvo finansija u prethodnoj godini u potpunosti ispunilo četiri, a delimično tri preporuke iz prethodne Sive knjige, što je daleko ispred drugih institucija.

„Siva knjiga nam omogućava da komuniciramo sa privredom. Ako ne slušamo, rešenja neće biti prava. Kada smo donosili prvi, drugi i treći paket pomoći privredi – slušali smo privredu. Isto smo činili i kada smo donosili odluku o rasterećenju zarada, kako bi podstakli zaposlenost i borili se protiv sive ekonomije. Slušamo privrednike i u vezi plata kako bio one pratile realan rast naše ekonomije“, naglasio je ministar na skupu u Palati „Srbija“. 

Ministar je nabrojao dosadašnje reformske procese koji su uspešno sprovedeni u njegovom mandatu, i najavio nastavak reformi koje treba da podignu konkurentnost i atraktivnost naše privrede. 

Reforme će se nastaviti u sferi digitalizacije naplate svih poreskih oblika, ali i daljeg unapređenja rada Poreske uprave, kao ključnog dela poreskog sistema Republike Srbije.

Ocenio je kao ogromne - reformske korake u uvođenju e-fiskalizacije i e-faktura, i najavio nove poteze, to je dalji rad na digitalizaciji i automatizaciji e-akciza i e-otpremnica. 

„U ovom trenutku u samom sistemu e-fiskalizacije imamo oko 140.000 obveznika, i 250.000 lokacija po celoj Srbiji. To daje rezultate, jer smo prošle godine imali veće prihode, imamo bolju naplatu poreza i disciplinu. To potvrđuju i podaci iz nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“. Deset stanova smo podelili, a ukupno je bilo 104 miliona računa. Samo na tim računima bilo je 55 milijardi dinara PDV-a. Drago mi je što zajedno sa NALED-om i privredom, radimo na digitalizaciji i idemo više koraka ispred drugih, čak razvijenijih zemalja od nas“, rekao je Mali.

Kao drugu veliku reformu koja je uspešno sprovedena, Mali je naveo e-fakture. Kako je istakao, svi obveznici PDV-a su od 1. januara ove godine u ovom sistemu. 

„Nema više papirnih faktura, niti situacija da se one negde izgube. Taj jedinstveni sistem smo napravili slušajući privredu. On omogućava da povraćaj PDV bude urađen u roku od dan ili dva. Najveći zahtev privrede bio je da se ne čeka 30 ili 45 dana“, naveo je Mali. 

Ministar finansija je rekao da je sledeći reformski cilj da prijava za PDV bude automatizovana na najbolji način kako bi se i povraćaj PDV koji se bazira na sistemu e-faktura sproveo do kraja.

„U februaru smo imali devet miliona faktura koje su prošle kroz sistem bez problema, sve to se multiplikujte do kraja godine, pa vidite koliko je to ogroman reformski potez. Mi smo ispred Španije, Belgije, Slovenije, Portugalije. To je veliki uspeh“, rekao je on. 

Govoreći o ostalim uspesima, nabrojao je i centralizovan sistem javnih nabavki, kao i uvođenje usluge e-poreza što je pružilo dodatni kvalitet i ubrzalo popunjavanje prijava Poreske upravi. 

Ministar je na kraju rekao da je važan i rad carine, i da je plan da se do 2025. godine automatizuje uvoz i izvoz, kao i rad na daljem usaglašavanju carinskih deklaracija sa EU, jer su to oblasti koje doprinose povećanju konkurentnosti. 

Mali je najavio i da će se ići sa daljim smanjenjem poreskog opterećenja na zarade, što doprinosi smanjenju sive ekonomije i odluci poslodavaca da više zapošljavaju.

Ministar je rekao i da je Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici usvojila Program za suzbijanje sive ekonomije za period 2023-2025. 

On je izrazio zadovoljstvo što Srbija i dalje raste, što je stopa našeg BDP visoka. „Ove godine naš BDP će iznositi 68 milijardi evra, a poređenja radi 2012. godine imali smo 33,7 milijardi evra“, naveo je. 

„Situacija je dobra, Srbija je stabilna. Očuvali smo makroekonomsku stabilnost, a i naš javni dug je na kraju februara iznosio 50,8 odsto, što je ispod nivoa po kriterijuma Mastrihta“, rekao je on i najavio da nas u budućnosti očekuju dalja kapitalna ulaganja i još veće plate i penzije, jer Vlada ne namerava da odustane od Programa „Srbija 2025“ po kome se do kraja mandata ove Vlade očekuje prosečna plata od 1.000 evra i penzija od preko 400 evra.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će ove godine biti sprovedena veoma velika i važna reforma za Srbiju i njene građane, a to je digitalizacija zdravstva i uvođenje eKartona, koji će povezati državno i privatno zdravstvo i omogućiti da u zdravstvu sve bude na jednom mestu.

Na godišnjoj konferencija o ekonomskim reformama i obeležavanju 15. godišnjice izdavanja NALED-ove publikacije Siva knjiga, sa 100 preporuka za Vladu, premijerka je rekla da je već pri kraju uvođenje sistema eAgrara.

Takođe, jedna od važnih reformi ove godine će biti, istakla je, izmena Zakona o planiranju i izgradnji, kojim će biti rešen problem konverzije uz naknadu prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem. 

"A nakon toga i rešavanje legalizacije objekata. I od 2024. verujem da ćemo biti dosta uspešniji nego ove godine", naglasila je Brnabić, i dodala da je prošle godine startovao i sistem Socijalnih karata, koji je bio do sada najkompleksniji poduhvat.

Danas je obeleženo 15 godina izdavanja NALED-ove najpoznatije publikacije - Siva knjiga, sa 100 preporuka za Vladu u cilju uklanjanja birokratskih prepreka. Učesnici događaja su se osvrnuli na najznačajnije reformske rezultate, ali i propuštene šanse u proteklih 15 godina. 

NALED je nezavisno, neprofitno i nestranačko udruženje čija je misija unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji kroz javno-privatni dijalog. Od osnivanja 2006. godine, NALED je sproveo više od 200 projekata ekonomskog razvoja uz podršku međunarodnih partnera.

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen