Čitaj mi

Siniša Mali: Beograd je lokomotiva razvoja, a kroz EKSPO projekte cela Srbija će dalje napredovati

1/3

Beograd je lokomotiva razvoja naše zemlje, a kroz projekte koje donosi održavanje Međunarodne specijalizovane izložbe „EKSPO 2027“ i planirane projekte programom „Skok u budućnost“, cela Srbija će ubrzano dalje napredovati, izjavio je danas potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

On je na Srpsko-grčkom poslovnom forumu organizovanom u sklopu zvanične posete premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa Srbiji, predstavio planove za izgradnju naše zemlje do 2027. godine, kada će se najveća svetska manifestacija održati u Beogradu.

„Za nas je to čast i ogromna razvojna šansa, možda najveća u istoriji. Pobedili smo u oštroj konkurenciji i znaćemo da ispoštujemo to poverenje“, rekao je Mali u Palati „Srbija“, uz ocenu da je Srbija Grčkoj uvek bila pouzdan partner.

Mali je pozvao grčke kompanije da se pridruže planiranim projektima. 

Kako je istakao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je širi razvojni program Srbije nazvan „Skok u budućnost 2027“ kroz koji će biti uloženo između 17 i 18 milijardi evra u sve sfere života u Srbiji. 

„To će biti veliki podstrek rastu i razvoju, a sve što se dešava u zemlji i regionu, imajući u vidu svetske krize koje traju od 2020. godine, zasniva se i počiva na rastu“, rekao je Mali.

Ministar finansija je istakao da je Srbija u prošloj, teškoj godini, ostvarila rast BDP-a od 2,5 odsto, te da su projekcije da će ove godine rast iznositi 3,5 odsto. Kako je rekao, prošle godine je Srbija prvi put premašila 69 milijardi evra BDP-a u apsolutnom iznosu, dok je, podsetio je, pre deset godina on iznosio 33 milijarde evra. 

„Do kraja 2027. ćemo stići do 100 milijardi evra BDP-a, i to će biti ogroman skok za celu našu ekonomiju i region“, poručio je Mali.

On je istakao da je Srbija uprkos krizi ostvarila rast i zadržala makroekonomsku stabilnost uz održavanje nivoa javnog duga na 52,3 odsto BDP-a, ispod nivoa Mastrihta koji iznosi 60 odsto, dok je prosek zaduženosti evro zone, ukazao je, između 89 i 90 odsto BDP-a. 

Uz to, rekao je, Srbija beleži rekordno nisku nezaposlenost i rekordno visoku zaposlenost, uz obaranje rekorda u nivou priliva stranih direktnih investicija iz godine u godinu. 

„Želimo da ulažemo u povećanje plata, penzija, inovacije, razvoj veštačke inteligencije, infrastrukture, nove tehnologije. Do 2027. godine imaćemo 500 kilometara novih auto-puteva i brzih saobraćajnica, vozove koji idu 200 kilometara na čas, industrijske parkove, dalji razvoj poljoprivrede, zdravstva, prosvete, svega što čini da dostignemo viši nivo razvoja“, rekao je ministar. 

On je poručio i da se 2027. u Srbiji očekuje oko tri miliona posetilaca od 15. maja do 15. avgusta. 

EKSPO će biti, kako je istakao, novi grad sa sajamskim kompleksom, rezidencijalnim delom, centrom za vodene sportove, Nacionalnim stadionom, što će zajedno obuhvatati površinu veću od 200 hektara. 

Ministar je poručio da svi radovi moraju biti gotovi do decembra 2026. godine kada će biti uručeni ključevi paviljona za više od 100 zemalja učesnica. 

„Na sve ovo što radi država, očekujemo da se nadoveže i privatni sektor daljom izgradnjom tog dela Beograda. Gradimo i brzu prugu koja povezuje centar sa aerodromom i EKSPOM, u toku je izgradnja prve linije metroa, a početak gradnje druge linije očekujem sledeće godine, tako da ćemo 2030. imati dve linije. Sve je to ogroman potencijal rasta i doprinosi BDP-u“, poručio je Mali. 

Kako je istakao, posle 50 godina čekanja, u oktobru je otvorena i nova železnička stanica u Beogradu „Prokop“, a gradi se nova autobuska stanica i tunel.

„Jedna investicija, jedna ideja oličena u EKSPO-u gura nas da budemo aktivniji, agilniji, da pokrenemo ekonomiju i unapredimo infrastrukturu. U projekat 'Beograd na vodi' niko nije verovao, a danas je to veliko gradilište i najlepši deo grada. Svako obećanje ispunili smo u dinar i u dan“, rekao je Mali.

On je istakao da je kula Beograda na vodi sa 168 metara simbol uspeha Srbije, i da je to najviša zgrada u ovom delu Evrope. 

U tom delu grada, kako je najavio, gradiće se i muzeji, tržnice, hoteli, pešački mostovi, a Hala 1 postojećeg sajma biće nova Beogradska opera. 

„Svaku sferu, svaki aspekt društvenog i ekonomskog života ćemo kroz EKSPO uspeti da unapredimo“, zaključio je Siniša Mali. 

Slične teme

Mali:  Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting

Mali: Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting

Mali: Srbija od MMF dobila podršku za sve što je do sada uradila

Mali: Srbija od MMF dobila podršku za sve što je do sada uradila

Mali u Vašingtonu: Srpska ekonomija raste, sledeće godine investicioni rejting

Mali u Vašingtonu: Srpska ekonomija raste, sledeće godine investicioni rejting