Čitaj mi

Razmenjeno više od tri miliona elektronskih faktura od početka godine

Od 1. januara nastupila je obaveza slanja, primanja i čuvanja elektronskih faktura za subjekte privatnog sektora koji su obveznici PDV, u skladu sa Zakonom o elektronskom fakturisanju, putem Sistema elektronskog fakturisanja.

„Za malo više od dve nedelje, od početka godine, razmenjeno je 3.065.630 elektronskih faktura od čega je 2.537.773 između privrednih subjekata, a 527.857 između korisnika javnih sredstava i privrednih subjekata, što pokazuje koliko je privreda spremno dočekala sistem elektronskog fakturisanja”, objašnjava državni sekretar u Ministarstvu finansija Slavica Savičić.

Ona je dodala da je to rezultat kvalitetnog dijaloga sa privredom, odnosno kontinuirane komunikacije u prethodnom periodu.

„Ukupno je od 1. maja 2022. godine do sada razmenjeno 10.312.749 elektronskih faktura. Od početka ovog procesa dobro se komuniciralo sa privredom i usvojene su mnoge sugestije, što je rezultiralo nizom unapređenih sistema i funkcionalnosti kao i poboljšanja rada samog sistema elektronskih faktura”, objašnjava državni sekretar u Ministarstvu finansija Slavica Savičić.

Korišćenje sistema e-faktura je besplatno i njegovom primenom očekuje se ubrzanje poslovnih procesa, kao i unapređenje poslovanja kroz dodatnu pravnu sigurnost. 

Savičić dodaje da je za većinu privrednika koji koriste digitalne servise primena elektronskih faktura još jedan novi sistem koji je jednostavan i intuitivan za korišćenje. Napominje da oni koji se do sada nisu prijavili to urade što pre, a kao prvi korak neophodno je da imaju eID (elektronska identifikacija), dok se sam proces brzo i jednostavno savladava.

Slične teme

Stanivuković: Nastavak saradnje u zaštiti finansijskih interesa Srbije i EU

Stanivuković: Nastavak saradnje u zaštiti finansijskih interesa Srbije i EU

Siniša Mali: Nastavljamo odlučnu borbu protiv sive ekonomije

Siniša Mali: Nastavljamo odlučnu borbu protiv sive ekonomije

Mali: Od EBRD-ja 300 miliona evra za reformisanje EPS-a

Mali: Od EBRD-ja 300 miliona evra za reformisanje EPS-a