Čitaj mi

Potpredsednik Vlade Siniša Mali razgovarao sa ambasadorom Finske u Srbiji

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ambasadorom Finske u Srbiji Kimom Lahdevirtom, sa kojim je razgovarao o saradnji dve zemlje, kao i o sprovođenju zelene agende.

Mali i Lahdevirt su razgovarali o članstvu Srbije u Koaliciji ministara finansija u vezi sa klimatskim promenama, a potpredsednik Vlade je istakao da će naša zemlja pristupiti pomenutoj koaliciji, te da se nada da će i druge zemlje regiona učiniti isto. 

Ministar se zahvalio na pozivu za pristupanje i istakao da je reč o izuzetno važnoj temi, kojoj se Vlada posebno posvetila u poslednjih nekoliko godina.

On je dodao da je Srbija 2021. godine izdala prvu zelenu obveznicu, kao prva zemlja u regionu i jedina zemlja van Evropske unije koja je to uspela da uradi. Osim toga, on je istakao da je naša zemlja rešila višedecenijski problem deponije u Vinči, te da se u okviru projekta „Čista Srbija“ grade fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizaciona mreža širom zemlje.

Mali je istakao i da je norveška kompanija Ristad angažovana za podršku u transformaciji energetskog sektora, kao i da je ulaganje u taj sektor apsolutni prioritet Vlade.

Potpredsednik Vlade je naglasio i da je za Srbiju najvažnije da njena ekonomija nastavi da raste, kao i da je sprovođenje projekata iz okvira zelene agende upravo dobar izvor rasta.

Ambasador Lahdevirt je čestitao ministru Malom na priznanju „Reformator godine“, koje mu je dodelio NALED, i u tom kontekstu naglasio važnost digitalizacije za reformske procese. On je dodao i da je Finska digitalno najnapredija zemlja u Evropi.

Mali se nadovezao i istakao da je u transformaciji i modernizaciji Poreske uprave upravo učestvuje konsultant iz Finske, koji je bio i direktor u toj upravi u svojoj zemlji. Rekao je i da slede novi važni projekti u Upravi carina, kao što su e-otpremnice, te da će, zajedno sa već postojećim e-fakturama, biti zaokružen jedan veoma važan proces koji se dešava u privredi.

Slične teme

Ministri Siniša Mali i Nikola Selaković predstavili novu muzejsku četvrt u Beogradu

Ministri Siniša Mali i Nikola Selaković predstavili novu muzejsku četvrt u Beogradu

Siniša Mali: Moramo da budemo efikasni, Srbija će uraditi sve što je neophodno da ispuni Reformsku agendu

Siniša Mali: Moramo da budemo efikasni, Srbija će uraditi sve što je neophodno da ispuni Reformsku agendu

Siniša Mali: Cilj države nulta tolerancija na sivu ekonomiju

Siniša Mali: Cilj države nulta tolerancija na sivu ekonomiju