Čitaj mi

Popović: Jačanje tržišta osiguranja važno za dalji razvoj privrede

1/4

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija u sektoru za finansijski sistem Ognjen Popović učestvovao je danas u Banjaluci, na skupu posvećenom razvoju tržišta osiguranja, na kojem je istakao značaj jačanja sektora osiguranja, koji značajno doprinosi razvijenosti privrede i životnom standardu građana.

Nakon sastanka predstavnika Udruženja osiguravača Srbije i Udruženja društava za osiguranje Privredne komore Republike Srpske, potpisan je i Protokol o saradnji tih udruženja, a koji se zasniva na organizovanju različitih edukativnih skupova u cilju posvećenosti permanentnom praćenju, usavršavanju i razvijanju poslova osiguranja kao struke.

Popović je rekao da je cilj današnjeg sastanka da se osnaži veza između tržišta osiguranja Srbije i Republike Srpske, što će doprineti jačanju tržišta osiguranja, ali i celokupne privrede.

„Između Republike Srbije i Republike Srpske se odvija intenzivna saradnja na raznim poljima i Republika Srbija pridaje posebnu pažnju razvoju naših ekonomskih odnosa. Istakao bih važnost izgradnje saobraćajne infrastrukture, rad na energetskim projektima, saradnju u oblasti poljoprivrede, turističku razmenu… Potpisivanjem današnjeg protokola jačamo i vezu tržišta osiguranja Srbije i Republike Srpske“, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, ne može se zanemariti uloga osiguranja u nacionalnoj ekonomiji i za državu je bitna socijalna i finansijska funkcija osiguranja, jer se, sa jedne strane, obezbeđuje potrebna sigurnost privrede i stanovništva, dok sa druge strane rast osiguravajućih fondova utiče na stabilnost i rast finansijskog tržišta.

„Razvijenost delatnosti osiguranja potpomaže i izvozu zemlje, njenom boljem konkurentskom položaju bez obzira da li se javlja kao investitor ili zemlja u koju se investira. Sve ovo ukazuje da je osiguranje važna delatnost, uređena sveobuhvatnom regulativom koja doprinosi finansijskoj stabilnosti i sigurnosti“, naveo je Popović.

On je rekao i da tržište osiguranja u Srbiji u poslednjih desetak godina beleži konstantan rast, i da postoji direktna međuzavisnost između razvijenosti privrede jedne zemlje i standarda njenog stanovništva, sa razvijenošću sektora osiguranja.

„I u Republici Srpskoj i u Srbiji postoji veliki potencijal za dalji rast i razvoj osiguranja“, rekao je Popović, i naglasio ulogu profesionalnih udruženja društava za osiguranja u razvoju tržišta osiguranja.

Popović je ocenio da je današnje potpisivanje Protokola o saradnji značajno za dalje unapređenje sektora osiguranja, i dodao da zbog potencijala koje osiguranje ima na ovim prostorima, predstoji još posla, pre svega na podizanju svesti građana o važnosti osiguranja.

On je zaključio da će Ministarstvo finansija Republike Srbije, zajedno sa ostalim relevantnim institucijama, i uz nastavak dobre saradnje sa Udruženjem osiguravača Srbije, nastojati da obezbedi podršku sektoru osiguranja, kako bi se otklonile eventualne prepreke i očuvala stabilnost i rast tržišta osiguranja.

Slične teme

Mali: Emitovanjem zelene evroobveznice Srbija pokazala da je posvećena zaštiti životne sredine

Mali: Emitovanjem zelene evroobveznice Srbija pokazala da je posvećena zaštiti životne sredine

Siniša Mali: Srbija prva zemlja u regionu i jedina evropska zemlja van EU koja je emitovala zelene obveznice

Siniša Mali: Srbija prva zemlja u regionu i jedina evropska zemlja van EU koja je emitovala zelene obveznice

Mali: Projekat „Moja prva plata“ šansa za mlade da u Srbiji ostvaruju svoje snove

Mali: Projekat „Moja prva plata“ šansa za mlade da u Srbiji ostvaruju svoje snove