Čitaj mi

Popović: Rešavamo višedecenijski problem, spremamo treći portfolio problematičnih potraživanja

1/2

V. d. pomoćnika ministra finansija Ognjen Popović rekao je danas u uvodnom obraćanju na otvaranju NPL Foruma za Jugoistočnu Evropu, koji je održan u hotelu „Hyatt Regency” u Beogradu, da je Republika Srbija posvećena rešavanju višedecenijskog problema sa problematičnim potraživanjima do kraja sledeće godine. 

„Veliko mi je zadovoljstvo da najavim da je u procesu pripreme novi, preostali portfolio potraživanja, nominalne vrednosti minimum pola milijarde evra. Kada je reč o konkretnim koracima, očekujemo da ćemo ovaj portfolio objaviti zvanično u prvom kvartalu naredne godine. To nije jedina aktivnost. Prodaja tog preostalog portfolija deo je šire strategije koju smo razradili sa Agencijom za osiguranje depozita i sa našim savetnicima, a koja predviđa potpuno rešavanje ovog višedecenijskog problema do kraja sledeće godine“, naveo je on. 

On je istakao da je bruto pokazatelj NPL danas ispod pretkriznog nivoa i da je u septembru iznosio 3,55 odsto (stanovništvo 3,9 procenata, a privreda 2,9 odsto). NPL je krajem marta 2020. godine iznosio 4 odsto, privreda 3,1 procenata, a stanovništvo 4,1 odsto. Pre primene Strategije ovaj pokazatelj je iznosio 22,25 procenata, a za šest godina došlo je do impresivnog smanjenja od 18,73 p.p. 

Popović je napomenuo da uprkos izazovima koje je donela pandemija virusa korona, Vlada Republike Srbije, njene institucije, banke i industrija u celosti nisu stali i da su u najizazovnijem periodu postignuti odlični rezultati. 

Rekao je da su sprovedena tri paketa ekonomskih mera podrške privredi i građanima, koji su ukupno vredni oko osam milijardi evra, odnosno oko 17 odsto BDP-a, čime je u teškim vremenima, data značajna pomoć građanima Srbije i našoj privredi. 

„Time smo sprečili krizu, očuvali smo našu privredu i naše kompanije“, naveo je on. 

Popović je objasnio da su dve garantne šeme namenjene isključivo privatnom sektoru, u okviru mera podrške privredi, sprečile pogoršanje likvidnosti privrednih subjekata.

„Država je prvi put u istoriji, sa Narodnom bankom Srbije i komercijalnim bankama, implementirala portfolio garancija namenjen isključivo privatnom sektoru. To je sprečilo krizu likvidnosti, koja je mogla da dovede do krize solventnosti. Kada pogledamo našu privredu danas, njena struktura ostala je prilično slična pretkriznom periodu, a ako pogledamo indikatore NPL-ova na tržištu nema neke velike promene, čak imamo i bolje rezultate“, rekao je on. 

Naveo je da je prema informacijama od 31. oktobra 2021. godine, svih 2,5 milijardi evra iz prve garantne šeme raspodeljeno bankama, od čega je isplaćeno 2,2 milijardi evra. 

„Na ovaj način sprečili smo rast problematičnih potraživanja, održali smo makroekonomsku stabilnost i što je možda najbitnije uspotavili smo most poverenja između države, privrede i građana. Danas i građani i privreda mogu da se oslone na to da će država da reaguje na svaku krizu, ukoliko se za to ukaže potreba“, rekao je Popović. 

On je naveo da sve to ne bi bilo moguće da Vlada Republike Srbije 2015. godine nije započela proces odlučnog rešavanja problematičnih potraživanja, koji i dalje traje i koji predstavlja jedan od stubova finansijske stabilnosti. 

„Potpuno je promenjen regulatorni okvir, unapređene su i ojačane institucije, pre svega Agencija za osiguranje depozita i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Kroz set konkretnih mera bruto NPL je počeo da se smanjuje. Nakon isteka strategije 2018. godine, nastavljene su aktivnosti, a najveći uspeh je bila prodaja portfelja potraživanja Republike Srbije. Posebno smo ponosni da je nakon uspešno prodatog portfelja iz 2019. godine za 242 miliona, veliki portfolio nominalne vrednosti 1.8 milijardi evra, koji je objavljen tačno pred krizu u septembru 2019. godine, uspešno sproveden i realizovan u jeku pandemije. Ove godine zatvorili smo tu transakciju, čime smo ostvarili sjajan rezultat - bruto nivo NPL-ova niži je nego u pretkriznom periodu“, rekao je on i zaključio da su sve mere koja je država preduzela dobro definisane, da su dale rezultate, kao i da je industrija dala veliki doprinos, jer ni u jednom trenutku nije stala i konstantno daje veliku podršku u rešavanju problematičnih potraživanja. 

Slične teme

Ministar Siniša Mali razgovarao sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom

Ministar Siniša Mali razgovarao sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom

Stanivuković: Počeo deveti ciklus izrade ERP-a za period od 2023. do 2025. godine

Stanivuković: Počeo deveti ciklus izrade ERP-a za period od 2023. do 2025. godine

Ministar Siniša Mali razgovarao sa zamenikom ministra Irana Alirezom Pejmanpakom

Ministar Siniša Mali razgovarao sa zamenikom ministra Irana Alirezom Pejmanpakom