Čitaj mi

Odbor za finansije usvojio Predlog budzeta Republike Srbije za 2024.

Skupštinski odbor za finansije, republički budzet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je danas Predlog zakona o budzetu za narednu godinu, na sednici na kojoj je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali predstavio taj dokument. Na sednici su usvojeni i Predlog zakona o završnom računu budzeta Republike Srbije za 2022. godinu, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budzetskom sistemu.

„Budzet je kontinuitet politike koju sprovodimo već nekoliko godina unazad, on je razvojni, uravnotežen, socijalno orijentisan sa elementima predostrožnosti za krizna reagovanja.“, ocenio je Mali. 

On je rekao i da je budzet za narednu godinu nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja naše zemlje, podrške građanima i privredi, nastavak prevazilaženja efekata svetske krize, sa što manjim posledicama po Srbiju.

Kako je dodao to znači da prioritet ostaje poboljšanje životnog standarda građana, jačanje privrede i nastavak započetog velikog investicionog talasa, odnosno realizacija najvećih kapitalnih projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture, zdravstva, obrazovanja, ekologije.

„Za kapitalne investicije u budzetu za narednu godinu je izdvojeno oko 600 milijardi dinara što je 6,8 odsto BDP-a“, rekao je Mali navodeći da je novac predviđen za projekte kao što su obilaznica oko Kragujevca, početak izgradnje EKSPO-a, Nacionalnog stadiona, nastavak izgradnje Beogradskog metroa, tunela u centru Beograda, Fruškogorskog koridora, Moravskog koridora, saobraćajnice Preljina-Požega, Bački breg-Kikinda i tako dalje. 

Kako je rekao Srbija nastavlja sa razvojem velikih infrastrukturnih projekata, sa unapređenjem životnog standarda i kvaliteta življenja.

S tim u vezi naveo je da će u decembru ove godine prosečna plata u Srbiji iznositi 840 evra, te da će sledećeg decembra dostići 955 evra, navodeći da je 2012. prosečna plata u Srbiji iznosila 331 evro. 

„Na dobrom smo putu da ispunimo obećanje a to je da do 2025. prosečna plata iznosi 1.000 evra“, rekao je Mali. 

On je podsetio i da nakon povećanja penzija u oktobru sledi još jedno povećanje u januaru, od 14,8 odsto, te da će minimalna zarada premašiti 47.000 dinara dok je nekada iznosila 15.700 dinara. 

Paralelno sa tim, kako je rekao, nastavlja se i sa rasterećenjem privrede od čega se očekuje da doprinese očuvanju zaposlenosti i daljem smanjenju nezaposlenosti koja je sada 9,6 odsto, i smanjena je sa 25,9 odsto koliko je iznosila 2012. godine. 

„Imamo rekordno visoku zaposlenost, dva miliona i 310 hiljada zaposlenih uplaćuju poreze i doprinose. Efikasnošću i brzim reakcijama smo, ne samo sačuvali zaposlenost, nego i smanjili nezaposlenost“, poručio je Mali. 

On je precizirao da su predlogom budzeta za narednu godinu predviđena veća izdvajanja i za poljoprivredu, 118,8 milijardi dinara, za zdravstvo 519,9 milijardi dinara, veća izdvajanja i za prosvetu, socijalu, kulturu.

Istakao je i da će u narednih nekoliko meseci zdravstevnim ustanovama širom Srbije biti isporučeno 55 mamografa, magnetnih rezonanci, aparata za ultrazvuk. 

„Naša zemlja uprkos svim izazovima raste, raste i ove godine, naša stopa biće pozitivna, kroz podizanje plata i penzija očekujem i rekordne iznose i očuvanje radnih mesta i dodatno otvaranje novih uz sve kapitalne investicije. Tako ćemo dodatno podstaći rast i razvoj“, poručio je Mali. 

Ukupni prihodi i primanja predviđeni predlogom budzeta za 2024. godinu iznose 2.040,9 milijarde dinara, što je za 136,9 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto, više u odnosu na iznos prihoda predviđen rebalansom budzeta za ovu godinu.

Predlogom budzeta za 2024. godinu predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 2.238 milijardi dinara, i fiskalni deficit budzeta Republike od 197 milijardi dinara, što je 2,2 odsto BDP i što je niže od planiranog deficita za ovu godinu, koji je rebalansom projektovan na 2,8 odsto BDP. 

Slične teme

Sistem elektronskih faktura smanjuje mogućnost postupanja protivno propisima

Sistem elektronskih faktura smanjuje mogućnost postupanja protivno propisima

Siniša Mali: Od danas jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Siniša Mali: Od danas jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Otkriveno nelegalno organizovanje kockanja

Otkriveno nelegalno organizovanje kockanja