Čitaj mi

Odbor direktora MMF usvojio aranžman sa Srbijom

Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati narednih 30 meseci. Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ovaj aranžman veoma važan jer predstavlja još jednu potvrdu uspešne ekonomske politike koju vodi naša zemlja i odličan je pokazatelj da nam uprkos krizi koja je izazvana pandemijom virusa korona, nije potrebna finansijska pomoć.

On je dodao da, zahvaljujući novom aranžmanu sa MMF-om koji je savetodavnog karaktera, šaljemo ozbiljnu poruku međunarodnoj finansijskoj javnosti i kao država dobijamo na kredibilitetu. 

„Nama novac od te finansijske institucije ne treba, ali nam je potrebna saradnja. Osim ambicioznog plana strukturnih reformi, fokus će biti i na pružanju podrške privrednom oporavku, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti. To treba da dovede do poboljšanja životnog standarda, konkurentnosti i rasta srpske privrede, još većeg broja stranih direktnih investicija.“, rekao je Mali. 

Novi program saradnje Instrument za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument - PCI) trajaće od juna 2021. do kraja 2023. godine. 

Ministar finansija je naglasio da je aranžman pre svega usmeren na održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti. 

„U narednih 30 meseci posebno ćemo se fokusirati na dodatne strukturne i institucionalne reforme, kako bi se osigurao jači i intenzivniji rast u srednjem roku, sa posebnim fokusom na ekologiju. Podrška privrednom oporavku i dalje je najvažniji prioritet naše ekonomske politike. Nastojaćemo da smanjimo fiskalne troškove i rizike i prema potrebama definišemo mere za vanredne situacije“, napomenuo je on. 

Objasnio je da je saradnja sa MMF-om usmerena i na reformu javnih preduzeća i Poreske uprave.

„Novi aranžman je od posebnog značaja kada je u pitanju reforma javnih preduzeća i modernizacija Poreske uprave, jačanje naplate prihoda i unapređenje poslovnog ambijenta. Posebna pažnja će biti posvećena jačanju okvira upravljanja javnih investicija. Kada je u pitanju restruktuiranje javnih preduzeća, prvenstveni cilj je unapređenje efikasnosti i ograničavanje fiskalnih troškova i rizika“, naveo je Mali. 

Ministar je napomenuo da je unapređenje poslovnog okruženja prioritet, zbog čega se nastavlja sa strukturnim reformama, jer se time podržava rast vođen privatnim sektorom. Naveo je i da je od ključnog značaja sprovođenje mera za suzbijanje sive ekonomije. 

Rekao je da je u planu i izrada sveobuhvatnog plana za zeleni rast, kako bi bio podržan ekonomski oporavak i obezbeđen održiviji razvoj. 

„Srbija ostaje posvećena definisanim ciljevima u narednom periodu. Pomoć MMF-a će svakako biti od velike koristi, jer uz dobre savete i posvećen rad, jedini ishod može biti potpun oporavak od krize izazvane virusom korona u veoma kratkom vremenskom periodu. Istovremeno, računamo na stope rasta koje će biti na zavidnom nivou, čak i u poređenju sa znatno razvijenijim zemljama Evrope. Put kojim smo krenuli vodi nas samo ka još većem napretku“, zaključio je Siniša Mali. 

Slične teme

Srbija pronalazi svoje izvore rasta, što vodi ka daljem poboljšanju životnog standarda

Srbija pronalazi svoje izvore rasta, što vodi ka daljem poboljšanju životnog standarda

Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO izložbi, američke firme dobrodošle

Veliko interesovanje kompanija za učešće na EKSPO izložbi, američke firme dobrodošle

Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura

Predstavljene izmene za unapređenje sistema elektronskih faktura