Čitaj mi

Od sutra, 1. jula, startuje portal Frilenseri

Novi portal „Frilenseri“, kojim će biti olakšana prijava i plaćanje poreza, startuje sutra, u subotu, 1. jula, a državni sekretar u Ministarstvu finansija Slavica Savičić je rekla da su frilenserima sada obezbeđeni bolji uslovi rada.

„Portal je bitan jer predstavlja završnu fazu u pripremi i izradi propisa i kasnije implementaciji rešenja kako bi obuhvatili da se na najbolji način reši pitanje oporezivanja frilensera i ostvarivanje njihovih prava“, rekla je Savičić na predstavljanju novog modela oporezivanja i portala „Frilenseri“ u hotelu „Metropol“.

Ona je istakla da je u radu na donošenju zakonskih okvira učestvovala cela Vlada Republike Srbije, uključujući i Ministarstvo finansija, ali i sve druge institucije zajedno sa udruženjima frilensera.

Savičić je navela da su predstavnici Poreske uprave u saradnji sa svim institucijama radili na razvoju rešenja koje je danas predstavljeno. Cilj je bio, kaže, da se na najjednostavniji način omogući frilenserima da na najbolji način podnesu prijave, ostvare svoja prava, ali i blagovremeno izvršavaju svoje obaveze.

„Svi su se potrudili da iznađu najbolja rešenja. To jeste bio izazov. Morali smo jedni od drugih da učimo u tom procesu, da razumemo šta su potrebe, kako ih rešiti i šta su najoptimalnija rešenja“ rekla je Savičić.

Ona je podsetila da su u radnoj grupi svojim predlozima i sugestijama učestvovala i udruženja frilensera, i da je veoma značajno što su zakonska rešenja bila proizvod apsolutno saglasnosti svih koji su učestvovali u procesu.

„Putem koji je bio dosta edukativan i za jednu i za drugu stranu došli smo do najbolje mogućeg rešenja“, rekla je Savičić podsećajući da je Ministarstvo finansija bilo zaduženo za donošenje propisa.

Ona je istakla i da je Ministarstvo finansija na raspolaganju oko dodatnih konsultacija , pomoći i objašnjenja te da će uvek podržati ovakvu vrstu projekata.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je će putem portala svi koji ostvaruju prihode pružajući usluge drugom domaćem ili stranom fizičkom licu, odnosno stranom preduzetniku ili firmi, od sad moći da jednostavno prijave i izmire svoje poreske obaveze i dobiju povoljniji poreski tretman.

„Dostignuće koje danas predstavljamo je rezultat sveobuhvatnog javno – privatnog dijaloga. Novi model oporezivanja frilensera je jako dobar primer participativnosti dolaska do rešenja, jer je ovo rešenje koje danas predstavljamo usaglašavano više od godinu dana sa sektorom, institucijama, udruženjima frilensera, dok nismo došli do finalne i prihvaćene verzije“ , rekla je Jovanović dodajući da je portal za frilensere svojevrsna „poslastica“ koja izlazi iz inovativne StarTech kuhinje.

Direktor tima za IT i preduzetništvo iz Kabineta predsednice Vlade Srbije Nenad Paunović zahvalio se svima na konstruktivnom pristupu tokom celog procesa.

Direktor korporativnih poslova za JIE i međunarodnih poslova za Istočnu Evropu kompanije Filip Moris Ivan Miletić rekao je da su procene da više od 70.000 građana Srbije radi putem platforme za strane poslodavce, a da će ih biti i više jer način rada i života ide sve više u tom pravcu.

Portal sadrži niz korisnih alata, kalkulatora i vodiča koji će biti od velike pomoći sadašnjim i budućim frilenserima, bilo da se bave programiranjem, dizajnom, podučavanjem, popravkama, pružanjem pomoći u kući ili drugim poslovi.

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen