Čitaj mi

Obeleženo 100 godina penzijskog sistema u Srbiji

1/8

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali prisustvovao je skupu povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji na kome se obratio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rečima da se danas bez penzionera, njihove odgovornosti, ozbiljnosti i razumevanja, ništa u Srbiji ne bi moglo napraviti, niti proizvesti. 

„Da penzioneri 2014. godine nisu razumeli ekonomske reforme, i da ih nisu prihvatili, zemlja se ne bi izvukla iz kolapsa. Penzije će pratiti plate i imaće značajnije povećanje svake godine“, rekao je Vučić na skupu kome su prisustvovali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i direktor Fonda PIO Relja Ognjenović.

Predsednik Vučić je istakao da su penzioneri od novembra 2022. godine imali dva povećanja penzija od ukupno 20,8 odsto, i istakao da je to najveće povećanje do sada.

On je podsetio da je danas poslednja kategorija penzionera, njih oko 1,4 miliona, koji su bili zaposleni i suštinski plaćali poreze i doprinose, dobilo rekordno uvećane penzije.

Kako je rekao, cilj je da za dve godine prosečna penzija u Srbiji bude 450 evra, što je veliki napredak, kao i da se u 2026. godini krene na prosečnu penziju od 500 evra. 

Vučić je naglasio i da Srbija danas ima jedan od najzdravijih finansijskih sistema u Evropi i nižu stopu javnog duga i od Nemačke i od Slovenije i drugih bogatijih evropskih zemalja, čime se pokazuje briga za sve građane. 

"Kada je javni dug 80 odsto BDP, to je nestabilno za penzije. Zato je važno da taj nivo držimo ispod 60 odsto i budemo najbolji u Evropi. Stabilnost i mir su važni“, rekao je Vučić. 

On je najavio i da će u martu početi kampanja za prijavljivanje za seniorske kartice uz pomoć kojih će penzioneri moći da ostvaruju popuste na kupovinu u trgovinama i za usluge, plaćanje na autoputu, banjama i slično. 

"Kartice će im omogućiti da obave i zdravstvene preglede, koji će biti organizovani. Takođe, da imaju popust u prodavnicama, da kada imaju punu cenu 10.000 dinara, plate 200, 300 ili 500 dinara manje, što nije malo", rekao je Vučić i dodao da bi sve to moglo da krene od 1. oktobra, pošto se tada obeležava Međunarodni dan starih, a već od 15. marta će krenuti prijave.

Ministar Siniša Mali najavio je da će fond za penzijsko i invalidsko osiguranje sutra objaviti poziv najstarijima za besplatan desetodnevni boravak u banjama.

On je u izjavi novinarima nakon skupa, rekao da će zakonskim promenama koje će biti urađene do kraja godine, za sledeću godinu biti izdvojeno više novca za besplatan boravak penzionera u banjama.

"Taj iznos ćemo povećati na više od milijardu dinara, tako da ćemo naredne godine imati mogućnost da više od 25.000 penzionera provede 10 dana u banjama o trošku Fonda PIO", rekao je Mali. 

Penzionerka Ljiljana Stamenković iz Beograda je zahvalila državi na svemu što čini za penzionere kako bi njihov životni standard bio bolji. Ona je na skupu u Palati „Srbija“ rekla da je ponosna građanka Srbije i da o našoj zemlji nije teško lepo govoriti. 

"Nju smo testamentom ostavili mladima, u njoj smo sazrevali, borili se za nju i ona za nas, stvarali porodice, radovali se unucima, u njoj smo završili svoj radni vek. Godine su nas stigle, dobili smo status penzionera i od naše zemlje dobijamo pogodnosti za bolji životni standard - povećanje penzija, dodela vaučera, novčane naknade, besplatni gradski prevoz...", navela je Stamenković. 

Skup povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbije zamišljen je kao mesto susreta starih i mladih, pa se tako obratila i studentkinja doktorskih studija medicine Jelena Bukarac. Ona je rekla da joj je velika čast i zadovoljstvo što je danas dobila priliku da bude glas mladih i dodala da za njih ovo nisu prvi susreti sa starijima. Između ostalog, navela je da će tek kada mladi i stari jedni druge budu bolje razumeli, međugeneracijski jaz postati samo razlika u brojevima. 

"Želimo da ostanemo u našoj zemlji i da joj se odužimo za sve što je učinila za nas, da zajedno sa našim prethodnicima, ostavimo bolje osnove za one koji dolaze posle nas", rekla je Bukarac.

Skupu u Palati „Srbija“ prisustvovalo je oko 300 predstavnika udruženja penzionera širom Srbije.

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen