Čitaj mi

„Mudis“ potvrdio kreditni rejting Republike Srbije

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Moody’s potvrdila je kreditni rejting Republike Srbije na nivou „Ba2“ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.

U izveštaju Agencije se ističe da je, uprkos krizi i svim izazovima iz spoljnog okruženja, Srbija uspela da sačuva stabilnost ekonomije i poverenje investitora, da ostvari visok nivo stranih direktnih investicija i da sačuva radna mesta.

Ovakva ocena kreditnog rejtinga, takođe, odražava pozitivne rezultate fiskalne konsolidacije podržane nedavno revidiranim fiskalnim okvirom. Sprovedene strukturne reforme u poslednjih nekoliko godina, uz pomoć i podršku Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije, pomogle su očuvanju makroekonomske stabilnosti zemlje. 

U izveštaju se navodi da su izgledi za rast BDP-a u Srbiji pozitivni. Očekuje se da će u 2023. godini iznositi 1,8 odsto, dok se za 2024. godinu predviđa rast od 3,2 odsto, a za 2025. godinu od čak 4 odsto.

Moody’s očekuje da će deficit biti na nivou od oko 2,8 odsto BDP-a u 2023. godini, što je niže u odnosu na 2022. godinu. U narednom periodu predviđa se nastavak postepenog smanjenja deficita i očekuje se da će pasti na 1,5 odsto BDP-a u 2025. godini.

Takođe, očuvana je fiskalna stabilnost i zadržana opadajuća putanja učešća javnog duga u BDP-u. Predviđeno smanjenje deficita u naredne dve godine će omogućiti dalje kontinuirano smanjenje učešća duga opšte države u bruto domaćem proizvodu.

Agencija navodi da je deficit tekućeg računa u poslednjih nekoliko godina u potpunosti pokriven prilivom stranih direktnih investicija. Kao rezultat bržeg realnog rasta izvoza robe i usluga i manjeg uvoza energenata očekuje se da će deficit tekućeg računa u 2023. godini pasti na ispod 4 odsto BDP-a sa 7 odsto, koliko je iznosio u 2022. godini. 

Inflacija je počela da raste početkom konflikta u Ukrajini i uglavnom je bila vođena povećanjem globalnih cena hrane i energenata. Svoj vrhunac je dostigla u martu 2023. godine da bi nakon toga počela postepeno da se smanjuje. Moody’s ocenjuje da će pooštravanje monetarne politike pomoći da se inflacija postepeno približi granici ciljnog opsega Narodne banke Srbije i da će do kraja 2024. godine pasti na nivo od oko 4,5 odsto.

Stabilni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga potvrđuju očekivanja agencije Moody’s da će Republika Srbija nastaviti da vodi opreznu fiskalnu politiku, kao i da će nastaviti da napreduje u strukturnim reformama. 

Vlada Republike Srbije će nastaviti da prati uticaje iz međunarodnog i domaćeg okruženja, uz kontinuirane pozitivne odgovore na različite izazove, sa tendencijom očuvanja privrednog rasta, održanja finansijske stabilnosti, očuvanje stabilnosti deviznog kursa, stabilnosti bankarskog sektora i privlačenja stranih investicija.

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen