Čitaj mi

Ministar Mali razgovarao sa italijanskim ambasadorom Gorijem

1/2

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem, sa kojim je razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje, kao i o investiranju italijanskih kompanija u Srbiju.

Ambasador Gori je istakao da Italija investira u tradicionalne sektore u Srbiji, ali da je važno da se uskladi sa napretkom zemlje i da iskoristi prilike koje su se stvorile usled njene modernizacije. Kako je rekao, postoji interesovanje za dalje ulaganje u tri važne oblasti: energetsku i zelenu tranziciju, poljoprivredu i infrastrukturu.

U tom smislu, sagovornici su razgovarali o Biznis forumu Srbija-Italija, koji će se održati 21. marta u Beogradu, a na kom će prisustvovati veliki broj italijanskih kompanija. 

Prethodno će Ministarstvo finansija raditi na sporazumima sa italijanskim finansijskim institucijama za obezbeđivanje što povoljnijih uslova za finansiranje kako za našu privredu, tako i državu. Takođe, radi se i na Memorandumu o razumevanju između carinske administracije dve zemlje.

Ambasador Gori je iskoristio priliku da čestita potpredsedniku Vlade na makroekonomskim rezultatima koje je Srbija ostvarila, kao i na postignutoj finansijskoj stabilnosti.

Mali se zahvalio i dodao da se Srbija, od početka krize izazvane korona virusom, pokazala kao kredibilan partner, na koga mogu da se oslone građani, ali i investitori, te da je uloženo ukupno devet milijardi evra u paket pomoći građanima i privredi. 

On je zaključio da srpska privreda nastavlja da raste, da u prethodnoj godini imamo rekordan nivo stranih direktnih investicija od 4,4 milijarde evra, kao i da je nezaposlenost na istorijskom minimumu.

Slične teme

Siniša Mali: Nastavljamo odlučnu borbu protiv sive ekonomije

Siniša Mali: Nastavljamo odlučnu borbu protiv sive ekonomije

Mali: Od EBRD-ja 300 miliona evra za reformisanje EPS-a

Mali: Od EBRD-ja 300 miliona evra za reformisanje EPS-a

Siniša Mali: Počela prijava penzionera za penzionerske kartice

Siniša Mali: Počela prijava penzionera za penzionerske kartice