Čitaj mi

Ministar Mali razgovarao sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom

1/2

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se danas sa novim ambasadorom Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuelom Žiofreom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj situaciji izazvanom pandemijom korona virusa, o budzetu za 2022. godinu, kao i o zelenoj agendi i sprovođenju kapitalnih projekata.

Ministar Mali je ambasadoru poželeo dobrodošlicu i istakao da veruje da će dobro sarađivati u budućnosti. On je dodao da je makroekonosmka situacija u zemlji veoma povoljna, te da će rast BDP-a do kraja godine biti veći od 7%, a udeo javnog duga u BDP-u 58,2%. Kako je rekao, Srbija je ušla u krizu izazvanu korona virusom potpuno spremna, a s obzirom na to da je imala četiri godine za redom suficit u budzetu. Za sledeću godinu je planiran rast privrede od 4,5% i deficit od 3%.

Ambasador Žiofre je čestitao ministru Malom na snažnom ekonomskom i finansijskom oporavku od krize Kovid-19 i rezultatima koji su kontinuirano bolji od očekivanog. Zahvalio se ministru finansija na dobroj saradnji oko Programa ekonomskih reformi EU u okviru kog se Srbija i EU zajednički dogovaraju o glavnim socio-ekonomskim reformama čiji je cilj pospešivanje konkurentnosti i unapređenje uslova za inkluzivan rast i stvaranje novih radnih mesta. 

Ambasador se osvrnuo i na program reformi upravljanja javnim finansijama i istakao da to predstavlja zdravu osnovu za planiranje reformi upravljanja javnim finansijama u narednim godinama, te da će EU pomoći u sprovođenju tih reformi. On je takođe naglasio važnost toga da svi postupci javnih nabavki, uključujući međudržavne sporazume, poštuju načela jednakog tretmana, nediskriminacije, transparentnosti i konkurencije u skladu sa standardima EU kako bi se obezbedilo zdravo korišćenje javnih finansija.

Sagovornici su razgovarali i u o budzetu za 2022. godinu, a ministar Mali je tim povodom istakao da se poštuje fiskalni kalendar, da se budzet usvaja na vreme, te da će se uz njega usvojiti i završni račun za 2020. godinu. Dodao je da će naredne godine u budzetu biti rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, koja će dodatno uticati na rast BDP-a. Ambasador EU je istakao da je dobro što se u tom smislu ove godine održalo i javno slušanje o budzetu, u kome su učestvovale organizacije civilnog društva.

Tema sastanka je bila i regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“, a ministar Mali je tim povodom rekao da je protoklog vikenda održan veoma uspešan skup u Nišu sa ministrima iz vlada Albanije i Severne Makedonije, te da će se u decembru održati samit u Tirani. Rekao je da je ova inicijativa veoma važna za građane sve tri zemlje jer omogućava slobodan protok roba, usluga i ljudi, i dodao da je otvorena za druge partnere iz regiona Zapadnog Balkana. Ambasador je rekao da podržava ovu inicijativu i dodao da je važno da joj se i drugi pridruže.

Slične teme

Siniša Mali sa proizvođačima elektronskih fiskalnih uređaja: Do sada sertifikovano 109 uređaja, još samo deset dana za prijavu za subvencije države

Siniša Mali sa proizvođačima elektronskih fiskalnih uređaja: Do sada sertifikovano 109 uređaja, još samo deset dana za prijavu za subvencije države

Više od 100.000 obveznika prijavilo prodajne objekte za e-fiskalizaciju, rok za prijave za subvencije 31. januar

Više od 100.000 obveznika prijavilo prodajne objekte za e-fiskalizaciju, rok za prijave za subvencije 31. januar

Emitovane državne obveznice radi izmirenja obaveza po osnovu obeštećenja za oduzetu imovinu

Emitovane državne obveznice radi izmirenja obaveza po osnovu obeštećenja za oduzetu imovinu