Čitaj mi

Ministar Mali razgovarao sa direktorkom u EBRD Rouzmari Šlup

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali održao je danas onlajn sastanak sa direktorkom u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) Rouzmari Šlup, sa kojom je razgovarao o statusu i sprovođenju zajedničkih aktuelnih projekata sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Potpredsednik Mali je istakao da Ministarstvo finansija i EBRD imaju dobru saradnju, da se sve aktivnosti sprovode na vreme, te dodao da obe strane ulažu napore kako bi se svi projekti na adekvatan način sprovodili.

U tom smislu, trenutno najaktuelniji projekti su deonica pruge Beograd – Niš – Preševo, koji je vredan 550 miliona evra, a za koji će ceremonija svečanog potpisivanja biti održana u mesecu februaru. 

Drugi važan zajednički projekat je finansijska podrška Elektroprivredi Srbije. Mali je istakao da je taj projekat posebno važan jer je prioritet Vlade upravo restrukturiranje energetskog sektora, te da je to deo i novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. On je zahvalio EBRD-u na podršci i istakao da će Vlada, sa svoje strane, i dalje sve svoje obaveze izvršavati na vreme.

Mali je rekao i da Vlada nastavlja sa velikim ulaganjem u kapitalne investicije, te da je 6,8% BDP-a izdvojeno upravo u tu namenu. Kako je objasnio, na taj način poboljšava se kvalitet života građana Srbije i podstiče dalji rast BDP-a.

Potpredsednik Vlade je istakao i da je Srbija postigla odlične makroekonomske rezultate u prethodnoj godini, uprkos krizi, na čemu mu je direktorka Šlup čestitala. On je rekao da su strane direktne investicije u 2022. dostigle rekordan nivo od 4,4 milijarde evra, da je nezaposlenost na nivou od 8,9% u trećem kvaratalu prošle godine, da je trenutno javni dug 55% BDP-a, a da je rast BDP-a prošle godine iznosio između 2,3 i 2,5%.

Slične teme

Stanivuković: Nastavak saradnje u zaštiti finansijskih interesa Srbije i EU

Stanivuković: Nastavak saradnje u zaštiti finansijskih interesa Srbije i EU

Siniša Mali: Nastavljamo odlučnu borbu protiv sive ekonomije

Siniša Mali: Nastavljamo odlučnu borbu protiv sive ekonomije

Mali: Od EBRD-ja 300 miliona evra za reformisanje EPS-a

Mali: Od EBRD-ja 300 miliona evra za reformisanje EPS-a