Čitaj mi

Ministar Mali: Pripremamo Nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom

1/4

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali predsedavao je danas prvom sednicom Radne grupe za pripremu Nacrta sporazuma o slobodnoj trgovini između Vlade Republike Srbije i Vlade NR Kine.

Zadatak Radne grupe je da definiše obuhvat liberalizacije trgovine, i pripremi Nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine.

Ministar Mali je rekao da Srbija pridaje veliki značaj daljem jačanju strateškog partnerstva sa Kinom, koja je naš najvažniji trgovinski partner u Aziji, i sa kojom robna razmena beleži konstantan rast.

Ministar je naveo da je tokom poslednjih 10 godina, odnosno u periodu od 2012. do 2021. godine, izvoz Srbije u Kinu povećan 152 puta. Kako je dodao, iz godine u godinu je naš izvoz u Kinu sve veći, a u prošloj godini je dostigao skoro milijardu dolara.

Na sednici Radne grupe koja je održana u Ministarstvu finansija, ministar je istakao značaj sklapanja navedenog sporazuma i daljeg jačanja trgovinskih veza sa Kinom, posebno za naše poljoprivredne i prehrambene proizvođače, za vinare i vinogradare, koji će svoje proizvode moći da prodaju pod povoljnijim uslovima na ogromnom kineskom tržištu.

Siniša Mali je istakao i da će se sklapanjem navedenog sporazuma povećati konkurentnost naše privrede, da će porasti izvoz, kao i da se otvaraju vrata za dolazak novih investicija iz celog sveta.

Ministar Mali očekuje da će kada bude stupio na snagu, Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom doprineti daljem ekonomskom napretku naše zemlje i daljem jačanju srpske privrede.

Tokom zvanične posete srpske delegacije Pekingu u februaru 2022. godine, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik NR Kine Si Đinping, postigli su dogovor o zaključivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Slične teme

Ministar Mali razgovarao sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF

Ministar Mali razgovarao sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF

Mali: Stend-baj aranžman sa MMF-om doprineo bi sigurnosti i dao dodatni impuls reformama

Mali: Stend-baj aranžman sa MMF-om doprineo bi sigurnosti i dao dodatni impuls reformama

Ministar Mali razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Španije

Ministar Mali razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Španije