Čitaj mi

Ministar Mali: Poziv privrednicima da se prijave za Program ekonomskih mera

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je danas privrednike da se prijave za korišćenje olakšica iz Programa ekonomskih mera za suzbijanje posledica po privredu od epidemije Kovida 19, vrednog 5,1 milijardu evra. Pravni okvir za sprovođenje tog programa usvojen je u petak na sednici Vlade Srbije, a već u toku jučerašnjeg dana privrednici su počeli da se prijavljuju preko portala Poreske uprave.

„Iako nismo računali da će privrednici i tokom vikenda početi da se prijavljuju, oni su to ipak činili, tako da za manje od 24 sata imamo 15.000 privrednika koji su otvorili namenski račun, i na taj način se prijavili za mere. Putem samo dva klika, oni mogu da odlože poreske obaveze i omoguće uplatu novčanog iznosa u visini minimalne zarade za svoje radnike“, poručio je Mali vlasnicima preduzeća u Srbiji.

Kako je objasnio, Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru predvidela je jednostavne procedure za prijavu.

Potrebno je da vlasnici preduzeća u Srbiji u poreskoj prijavi koju i inače podnose do kraja svakog meseca, kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine. Ministar je podsetio je da je poreska prijava koju svako preduzeće mora da podnese Poreskoj upravi zapravo Obrazac PPP – PD, koji svaka firma podnosi pre isplate plata. U okviru ove poreske uprave postoji kvadrat „1.4. datum plaćanja“ u koji treba da upišu 4.1.2021. godine. Na taj način automatski postaju deo ovog programa.

Privredni subjekti u privatnom sektoru koji inače nemaju obavezu da podnose Obrazac PPP-PD, odnosno koji nemaju zaposlene, biće automatski prijavljeni na mere, bez pomenute procedure.

Kada je reč o otvaranju namenskog računa na koji će biti isplaćena sredstva u iznosu od 30.000 dinara, privrednici koji imaju račune u više banaka, preko aplikacije na portalu Poreske uprave treba da potvrde preko koje poslovne banke žele da im se novčana pomoć isplati, odnosno da na taj način otvore namenski račun. Taj posao treba da urade do 25. aprila 2020. godine.

Ukoliko imaju račun u samo jednoj banci, njima će se po nalogu Poreske uprave automatski otvoriti namenski račun u toj banci, što znači da ne moraju to sami da urade.

Nakon što privrednici otvore namenski račun i podnesu poresku prijavu, nemaju daljih obaveza, jer sve ostalo za njih obavlja Poreska uprava i Ministarstvo finansija.

Prema rečima ministara, namera države je bila da sve bude pojednostavljeno i da se iskoriste elektronski servisi Poreske uprave i napredak u njenoj digitalizaciji.

„Sada se vidi sva korist koju smo imali od uspostavljanje elektronskih servisa Poreske uprave Srbije od kojih je najvažnija upravo aplikacije e-Porezi. Sve ostale procedure prepuštene su državi. Naša je namera bila da sve bude pojednostavljeno i efikasno kako se ne bi gubilo previše vremena na birokratiju, kao i da bi se stvorili uslovi da novac što pre stigne do svih zaposlenih“, objasnio je on i dodao da su očekivanja da uplata prvog minimalne zarade može da se očekuje početkom maja.

Svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste mere propisane Programom, pod uslovom da počev od 15.03.2020. godine pa do dana stupanja na snagu Uredbe, nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10%, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15.03.2020. godine za period koji se završava u periodu od 15.03.2020. godine, pa do dana stupanja na snagu Uredbe.

Privredni subjekat gubi pravo na korišćenje mera ukoliko u periodu od 15.03.2020. godine pa do isteka tri meseca nakon poslednje isplate direktnog davanja, smanji broj zaposlenih za više od 10%, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15.03.2020. godine za period koji se završava u tom vremenskom okviru.

Slične teme

Prijava za jednokratnu novčanu pomoć od 100 evra počinje 15. maja

Ministar Siniša Mali pozvao privrednike da se prijave za Program ekonomskih mera

Mali: Jednokratna isplata pomoći penzionerima počinje sutra, podrška stiže u pravi čas