Čitaj mi

Mali: Novom podrškom privredi i građanima do još većeg rasta naše ekonomije

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije danas je poručio da je novi paket mera podrške srpskoj privredi i građanima vredan 2,5 milijardi evra i napomenuo da su osim podrške privatnom sektoru, predviđena značajna izdvajanja za sektorsku podršku, kao i za podršku građanima, radi sprečavanja većih posledica pandemije virusa korona. Naveo je da da je cilj nove podrške privredi i građanima, rast naše ekonomije.

Napomenuo je da će svim punoletnim građanima Srbije, koji se u aprilu budu prijavili, država uplatiti 60, a penzionerima ukupno 110 evra.

„Prvih 30 evra sledi u maju, a drugih 30 u novembru ove godine. Reč je o velikoj pomoći svim građanima Srbije, koja će biti organizovana na isti način kao i prošle godine. Svi punoletni građani Srbije koji žele pomoć, dobiće je“, objasnio je Mali gostujući na RTS-u i dodao da će se građani samo jednom prijavljivati za tu vrstu podrške.

On je istakao da će penzioneri dobiti više novca, jer su i najugroženiji zbog pandemije virusa korona.

Ministar je naveo da će u okviru pomoći privredi, tri puta biti isplaćeno po 50 odsto minimalne zarade za sva mikro, mala i srednja preduzeća.

„Jedina nedoumica koju trenutno imamo su velika preduzeća. Trenutno se vrše analize da li da i njih uključimo u program za isplatu 50 odsto minimalne zarade za tri meseca. To zavisi od toga koliko su bili ugroženi, koliki je pad performansi, koliko imaju zaposlenih. Želimo da donesemo ispravnu odluku, koja je zasnovana na odgovarajućim parametrima“, rekao je Mali.

Kada je reč o pomoći za mikro, mala i srednja preduzeća, ministar je precizirao da će deo zarade biti pokriven za mart, april i maj, a da će isplata biti organizovana u aprilu za mart, i naredna dva meseca.

Mali je objasnio da je predviđena i sektorska podrška prevoznicima.

„Pomoćićemo onima za koje su istraživanja pokazala da su najugroženiji. Reč je o autoprevoznicima. Njima ćemo u periodu od šest meseci isplaćivati 600 evra po autobusu. Oni su imali najmanje posla usled ograničenja putovanja i zbog toga smo se opredelili za ovu vrstu sektorske podrške“.

Obezbeđeno je i dodatnih 60 milijardi dinara u okviru postojeće garantne šeme, za obezbeđivanje likvidnosti preduzeća.

„Ova vrsta pomoći prošle godine pokazala se kao veoma uspešna, a prošle godine je bilo opredeljeno dve milijarde evra. Preduzeća iz Srbije povukla su 1,6 milijardi, te smo produžili važenje i dodali 500 miliona evra“, rekao je Mali.

Naveo je da će biti organizovana još jedna garantna šema, da će se razgovarati sa poslovnim bankama da država poveća nivo garancije država prema njima, da bi bili spremni da daju kredite i onima koji su u mnogo lošijem položaju, nego što bi pokazali objektivni pokazatelji.

„Ukupna vrednost ovog programa je tačno 235 milijardi dinara, a ukoliko budemo uključili i velika preduzeća stići ćemo do cifre od 250 milijardi“, precizirao je Mali.

Podsetio je da je kada je pandemija počela prošle godine, država pravovremeno i sveobuhvatno u pravom trenutku izašla sa ogromnim paketom mera, vrednim 6 milijardi evra, odnosno 705 milijardi dinara.

„Na pravi način smo reagovali, a to potvrđuju i MMF, EBARD, Svetska banka. Čak je i direktorka MMF-a rekla da ne treba da prekidamo pomoć privredi i građanima i to nećemo učiniti, sve dok traje kriza“, naveo je on.

Ministar Mali je rekao da ohrabruju najnoviji podaci o poreskim i neporeskim prihodima.

„Za januar smo planirali prihode od oko 101 milijarde dinara poreskih i neporeskih prihoda. Kako za sada stoje stvari, imaćemo oko 110 milijardi, jer je naplata mnogo bolja nego što smo planirali i očekivali. To nam govori da postoji privredna aktivnost u Srbiji“, istakao je on.

Napomenuo je i da je stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu bila 9 odsto, da nema crnih scenarija poput zatvaranja fabrika, masovnih otpuštanja i naglasio da je na kraju prošle godine ostvarena najniža stopa pada BDP-a u Evropi.

„Naša ekonomija se pokazala veoma otpornom i održivom kada je kriza u pitanju. O tome govori i ovaj podatak – naplata PDV-a, koja je direktan pokazatelj privredne aktivnosti je bila veća prošle godine u odnosu na prethodnu, 2019. godinu. Naime, naplata bruto PDV-a u 2020. je za pet odsto veća u odnosu na prethodnu godinu. Neto naplata u istom periodu je za čak 30,4 odsto veća. Da li bismo imali takav rezultat da nismo podržali našu privredu, da nismo pomogli našim građanima? Naravno, ne“, ocenio je Mali i dodao da je i industrijska proizvodnja u decembru 29020. godine za 4,1 odsto veća u odnosu na decembar 2019. godine.

Ponovio je da država ima novca, da makroekonomsku stabilnost drži pod kontrolom, te da javni dug neće preći nivo od 60 odsto. Podsetio je i da od sledeće nedelje kreće isplata povećanih plata u javnom sektoru, većih penzija, kao i da je povećana minimalna cena rada za 6,6 odsto.

Ministar je napomenuo da je izdvojeno 330 milijardi za investicije, te da će Srbija biti jedina u Evropi koja će do kraja godine imati šest novih autoputeva koji se grade.

„Držimo svoj pravac i smer koji smo definisali. Radimo na životnom standardu, na velikim investicijama, jer želimo da pokažemo da je Srbija jaka. Stabilni smo, ima novca i želimo da još više podstaknemo rast naše ekonomije“, zaključio je Mali.

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen