Čitaj mi

Mali: Možete se osloniti na Srbiju, stabilne su nam finansije i imamo privredni rast

1/5

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali poručio je danas da se strani ulagači i poslovni ljudi širom sveta mogu osloniti na Srbiju, jer se u doba najveće ekonomske krize pokazala jakom i odgovornom, a to se reflektuje u visokim stopama privrednog rasta i stabilnim javnim finansijama.

Govoreći na Generalnoj skupštini Saveta biroa sistema zelene karte, koju organizuje Udruženje osiguravača Srbije, a na kojoj prisustvuju predstavnici osiguravača i poslovnih delegacija iz 47 zemalja sveta, Mali je poručio da je značajno to što je Beograd organizator takvog događaja, na kome se mogu razmeniti iskustva, mišljenja i ideje, u cilju unapređenja poslovanja. 

„Moja poruka vama je, da osim moje velike želje da imate uspešnu 56. Skupštinu, da znate da se na Srbiju uvek možete osloniti i da se Srbija u doba ove najveće ekonomske krize pokazala jakom, čvrstom i odgovornom“, poručio je Mali na skupu u hotelu Hilton. 

On je rekao da je svestan da je za osiguravače tamo gde posluju bitna stabilnost zemlje i predvidljivost u poslovanju. 

Mali je podsetio da je u prvom kvartalu ove godine Srbija imala stopu privrednog rasta od 4,4 procenta i da se u drugom kvartalu očekuje da ta stopa bude između 3,7 i 3,9 odsto.

„Došli ste u zemlju koja se u vreme najveće krize pokazala stabilnom. Svako obećanje koje smo dali ispunili smo. Sve svoje obaveze ispunjavamo na vreme, a pri tome su mnogo veće i jače zemlje poklekle pred krizom. Sa druge strane, Srbija je stabilna i ostvaruje najviše stope rasta ikada“, rekao je Mali. 

On je podsetio da je naša zemlja 2020. godine, kada je nastupila pandemija, reagovala brzo i efikasno, sa oko 8,8 milijardi evra pomoći koje su uložene u privredu i građane, kako bi se umanjile negativne posledice pandemije. 

„Mi smo u dve godine, 2020. i 2021, kumalativno, što je za vas koji se bavite osiguranjem, veoma važno da znate, imali najvišu stopu rasta BDP u Evropi“, naveo je Mali.

Srbija se, rekao je, može podičiti i stabilnim javnim finansijama, ali i drugim inicijativama kojima potrđuje svoju posvećenost stabilnosti u regionu. 

„Uprkos pandemiji i globalnoj krizi imamo inicijativu kao što je „Otvoreni Balkan“, rezultate kao što su stabilnost javnih finansija i rast našeg BDP, uprkos recesiji u velikom broju drugih zemalja“, podvukao je Mali. 

To da je Srbija ekonomski stabilna, svedoče i činjenice da se u njoj neprestano gradi i radi. Ministar je podsetio da se gradi deset novih autoputeva i brzih saobraćajnica, a naveo je i očekivanja da će se u što kraćem periodu izaći iz ovog perioda neizvesnosti.

„Ceo svet se danas suočava sa možda najvećom ekonomskom krizom. Ako pogledate od Drugog svetskog rata nadalje, nije bilo ovakve globalna krize. Imali smo pandemiju, pa sada imamo energetsku krizu, probleme u lancu snabdevanja i sukob u Ukrajini“, kazao je Mali. 

On je još jednom pozdravio predstavnike osiguravača i u ime predsednika Aleksandra Vučića, i poželeo im „da u ovo teško vreme nađu načina da unaprede poslovanje i u što kraćem periodu ova teška vremena ostave iza sebe“.

Govoreći o rezultatima Srbije, ministar je podsetio i da je srpski javni dug daleko ispod nivoa Mastrihta i iznosi 52 odsto udela u BDP-u. To je, dodao je, manje nego što imaju neke druge veće i razvijenije zemlje čiji udeo javnog duga u BDP-u premašuje sto procenata. 

„I naša stopa nezaposlenosti je niža nego 2019. godine. U Srbiji se i dalje otvaraju fabrike. Priliv stranih direktnih investicija prošle godine iznosio je 3,9 milijardi evra, više nego 2019. godine koja je bila rekordna sa 3,8 milijardi evra. Sa velikim brojem fabrika koje se otvaraju i važnom inicijativom „Otvoreni Balkan“ koju je pokrenuo predsednik Vučić, a koja podrazumeva regionalno ukidanje granica između zemalja Zapadnog Balkana i veći promet vozila i robe, mi zaista nudimo perspektivu“, poručio je Mali. 

Mali je poručio i da se Srbija, u nekim oblastima, poput osiguranja, već oseća kao deo evropske porodice. 

„Ponosan sam što je naše Udruživanje osiguravača već skoro 70 godina član Saveta biroa sistema zelane karte. Naši vozači imaju ista prava kao i vozači u Evropskoj uniji. Mi se već osećamo da smo deo evropske porodice, to se upravo na neki način oslikava i kada je zelena karta u pitanju, a nadam se da ćemo formalno uspeti da postanemo punopravni član EU u narednih nekoliko godina“, rekao je Mali, uz podsećanje da je strateško opredeljenje Vlade Srbije da naša zemlja što pre postane punopravna članica EU. 

Republika Srbija i Udruženje osiguravača Srbije su deo Saveta Biroa sistema zelene karte gotovo 70 godina.

Inače, na srpskom tržištu osiguranja posluje 20 društava za osiguranje i reosiguranje a uslovima krize izazvane pandemijom korona virusa, u Srbiji je očuvana likvidnost i solventnost osiguravajućih društava i omogućen stabilan razvoj tržištu osiguranja.

Slične teme

Ministar Mali razgovarao sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF

Ministar Mali razgovarao sa francuskom poslovnom delegacijom MEDEF

Mali: Stend-baj aranžman sa MMF-om doprineo bi sigurnosti i dao dodatni impuls reformama

Mali: Stend-baj aranžman sa MMF-om doprineo bi sigurnosti i dao dodatni impuls reformama

Ministar Mali razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Španije

Ministar Mali razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Španije