Čitaj mi

Mali: Dogovoreno skladištenje 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj

1/4

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, nakon sastanka sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom, da je sa tom zemljom dogovoreno skladištenje 500 miliona kubika gasa u njenim skladištima, a za potrebe Srbije.

“Nama će biti omogućeno da iz ovog gasa povlačimo po tri miliona kubika gasa dnevno u oktobru, po šest miliona kubika od novembra do februara, i u martu tri miliona kubnih metara gasa. Na taj način obezbeđujemo sigurno snabdevanje gasom tržište Srbije”, precizirao je Mali na konfereciji za novinare, koja je održana nakon sastanka sa mađarskim kolegom, u Budimpešti.

Mali je precizirao i da su na sastanku ponuđene alternative koje se odnose na kupovinu gasa od Mađarske ili neke treće strane.

“Mi smo dobili saglasnost od Mađarske oko snabdevanja gasom i imamo dve opcije koje su otvorene. Možemo da kupujemo gas od njih, a i od treće strane. Razumni su i daju nam obe mogućnosti, a mi ćemo se u narednim danima opredeliti za jednu od njih“, naveo je Mali.

Ministar se zahvalio Mađarskoj na podršci koju pruža i naveo da je ovo velika vest za građane Srbije.

„To će nam obezbediti stabilnost u energetskom snabdevanju, a skladište ćemo puniti do kraja juna ove godine“, naveo je Mali.

Kako je precizirao, na sastanku je otvoreno niz tema koje se odnose na sigurnost snabdevanja energentima, a jedna od važnijih bila je i saradnja naše i mađarske elektroprivrede. 

„Tu postoji čitav niz projekta u kojima možemo da učestvujemo, od ulaganja u obnovljive izvore energije, do zajedničkog nastupa u nabavci energije na međunarodnom tržištu“, rekao je Mali.

On je dodao da bi već naredne nedelje trebalo da se održi sastanak predstavnika EPS-a i mađarske elektroprivrede MVM, kako bi se dogovorili neophodni detalji oko dalje saradnje.

Kako je naglasio, važan je dogovor o dodatnim investicijama koje se tiču međusobnog prenosa energije i izgradnje interkonektora između Mađarske i Srbije. Na taj način bi se višak energije u Srbiji ili u Mađarskoj bez problema prenosio iz jedne u drugu zemlju. 

„Na vreme i na pravi način vodimo računa o svemu. Zima je samo par meseci ispred nas i sada je trenutka kada se vodi računa o struji i gasu. To je odgovorna politika“, naveo je Mali.

Prema rečima ministra finansija, i Mađarska i Srbija shvatile su da zajedno mogu da budu jače i sposobnije, da dobiju ne samo bolju cenu energenata već i da obezbede sigurnost građanima i privredi. 

„Danas bez obzira na cenu, ako nemate gas i struju, nema ništa nikakvog smisla. Zatvarate ekonomiju, a građani nemaju na šta da se greju, i zato smo svesni krize i gledamo na koji način da budemo uspešniji, te da umanjimo negativne posledice po građane Srbije“, naveo je Mali.

On se osvrnuo i na opštu saradnju Srbije i Mađarske, istakavši da je Mađarska postala treći trgovinski partner Srbije, odmah iza Nemačke i Kine, i da je želja Srbije da se ova saradnja nastavi. Mali je čestitao ponovno imenovanje Sijarta na mesto ministra spoljnih poslova i trgovine, istakavši da se radi o veštom političaru, koji se bori za interese građana Mađarske.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto izjavio je da je poseta srpskog ministra finansija, odmah nakon formisanja Vlade, dokaz strateškog prijateljstva i saradnje dve zemlje, a drugi važan razlog posete su i posledice sukoba u Ukrajini, koje dovode do toga da imamo nesigurnosti na svakom polju.

“Snabdevanje energijom je problem, praktično pitanje, a ne ideološka fraza. Zato smo se dogovorili da u ovim kritičnim vremenima, jedni na druge, obraćamo još više pažnje i da dopronosimo bezbednosti snabdevanja, da garantujemo tranzitne linije. Takođe smo se dogovorili da Srbiji pružimo mogućnost da koristi naša skladišta gasa da bismo joj obezbedili nesmetano snabdevanje”, kazao je Sijarto.

Slične teme

Siniša Mali: Nastavljamo politiku brige o svakom pojedincu

Siniša Mali: Nastavljamo politiku brige o svakom pojedincu

Siniša Mali predstavio predlog budzeta za 2023. godinu

Siniša Mali predstavio predlog budzeta za 2023. godinu

Siniša Mali: Prva grupa penzionera danas dobija uvećane penzije

Siniša Mali: Prva grupa penzionera danas dobija uvećane penzije