Čitaj mi

Agencija Fitch Ratings potvrdila kreditni rejting Republike Srbije na nivou BB+

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fitch Ratings je u izveštaju od 17. februara 2023. godine potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.

Fitch Ratings navodi da je očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i relativno visoke stope privrednog rasta, i to vidi kao ključne faktore monetarne, finansijske i makroekonomske stabilnosti zemlje.

„Ovakva odluka Agencije Fitch potvrđuje da se u Srbiji, uprkos nepovoljnim uslovima u međunarodnom okruženju i globalnoj krizi i neizvesnosti uzrokovanoj pre svega konfliktom u Ukrajini, vodi adekvatna ekonomska politika koja daje dobre rezultate“, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

Siniša Mali je naglasio da je jasno da je naša zemlja, uprkos svim izazovima u kojima se ceo svet nalazi, nastavila da beleži dobre rezultate i da ima dobre makroekonomske pokazatelje. 

On je, u tom kontekstu naveo da smo u 2022. godini ostvarili rast BDP-a od 2,3 odsto, da je stopa nezaposlenosti na rekordno niskom nivou i da je iznosila 8,9 odsto na kraju trećeg kvartala prošle godine, kao i da je javni dug na kraju januara iznosio 50,2 odsto.

„Uspeli smo da održimo javni dug pod kontrolom, da sačuvamo radna mesta i povećamo zaposlenost, da zadržimo i privučemo nove investitore i da poboljšamo životni standard građana Srbije“, rekao je ministar Mali.

On je podsetio da smo ostvarili rekordan priliv stranih direktnih investicija u iznosu od 4,4 milijarde evra u prošloj godini, što pokazuje da investitori nisu izgubili poverenje u našu zemlju i da smo i dalje atraktivna investiciona destinacija.

Istovremeno, dodao je, nastavljamo sa rekordnim izdvajanjima za kapitalne investicije i nismo odustali ni od jednog kapitalnog projekta, a oni dalje imaju uticaj na nivo privredne aktivnost i dalje privlačenje investitora.

U izveštaju Agencije Fitch Ratings navodi se da je kreditni rejting Srbije podržan odgovorno vođenom makroekonomskom politikom, zahvaljujući kojoj su devizne rezerve zadržane na visokom nivou uprkos negativnom uticaju energetske krize.

U izveštaju se naglašava i značaj očuvanih zdravih osnova bankarskog sektora uz visok pokazatelj adekvatnosti kapitala, rekordno nizak nivo problematičnih kredita, kao i značaj očuvanja pune finansijske stabilnosti.

U prilog odluke, Agencija ističe se da je učešća duga opšte države u bruto domaćem proizvodu na kraju 2022. godine za 1,4 procentnih poena manje u odnosu na kraj 2021. godine. Agencija predviđa da će se, zahvaljujući projektovanom smanjenju deficita u narednom periodu obezbediti dalje kontinuirano smanjenje učešća duga u bruto domaćem proizvodu i procenjuje da će na kraju 2024. godine ono iznositi oko 50,5 odsto, što je značajno niže u poređenju sa zemljama istog kreditnog rejtinga.

Prognoze agencije su da će inflacija dostići svoj vrhunac u prvom kvartalu 2023. godine i da se u narednom periodu može očekivati pad međugodišnjih stopa, a od druge polovine 2023. godine i vraćanje na jednocifrenu inflaciju.

Zadržavanje kreditnog rejtinga na istom nivou, potvrđuje da je Republika Srbija uspela da održi makroekonomsku stabilnost, jak finansijski sektor i da sačuva radna mesta. Stabilni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga, i u aktuelnim uslovima, dokaz su dobrih srednjoročnih perspektiva rasta Srbije posebno ojačanih visokim prilivom stranih direktnih investicija.

Slične teme

Uspešno ugovoreni svi projekti za prvi deo programa IPA 2020

Uspešno ugovoreni svi projekti za prvi deo programa IPA 2020

Potpredsednik Vlade Siniša Mali razgovarao sa predsednikom Odbora direktora Azijske infrastrukturne investicione banke

Potpredsednik Vlade Siniša Mali razgovarao sa predsednikom Odbora direktora Azijske infrastrukturne investicione banke

Ognjen Popović: Radimo na razvoju tržišta kapitala i alternativnih izvora finansiranja

Ognjen Popović: Radimo na razvoju tržišta kapitala i alternativnih izvora finansiranja