Директори управа Министарства финансија

Ana Tripović

Ана Триповић

директор Управе за јавни дуг
Тел:
+ 381 11 364 26 00

Ана Триповић

Рођена је 1979. године на Цетињу. Средњу школу – гиманзију, завршила је у Котору 1998. године. Дипломирала је на Факултету за интернационални менаџмент у Београду, а специјализирала је банкарство и финансије 2002. године. Исте године добила је лиценцу за брокера коју издаје Комисија за хартије од вредности.
Каријеру је започела 2002. године у брокерској дилерској компанији Сензал као руководилац брокерских послова. Године 2002., након што је KBC Securities из Брисела преузео Сензал, дошла је на позицију председника Управног одбора, и тиме постала одговорна за целокупну стратегију пословања и управљања.

У јулу 2011. године, преузела је брокерску кућу од белгијских власника. Као некадашњи менаџер и председник управе, откупила је брокерско дилерско друштво и променила му име у BDD Wise broker Београд. Године 2017. године, та брокерска кућа постала је једна од три водеће у Србији.

Током година, свакодневним управљањем и ангажовањем, изградила је Wise broker у угледно, кредибилно, поштовано и конзервативно инвестиционо предузеће у Србији и поузданог партнера, пре свега страним инвеститорима.

Са челне позиције водеће брокерске куће у Србији, учествовала је и руководила пројектима великих приватизација у Србији, како за домаће, тако и за стране клијенте: Philipp Morris, Henkel, Holcim, Carlsberg, Tarkett Sommer, Interbrev, Ring Grupa из Аустрије, Actavis International, Ekspo banka, KBC Banka, итд.

Предводила је неке од највећих трансакција и пројеката у Србији:

  • Емисија хартија од вредности: Хемофарм ЕУР 9 мил, VTB банка ЕУР 4 мил, Opportuniti банка ЕУР 25 мил, Лукоил ЕУР 140 мил. и друге
  • Организација и управљање активностима везаним за М & А: Марфин банка од стране Експо банке ЕУР 1,3 мил, преузимање АД Зобнатица од стране ElitAgro из УАЕ – вредност трансакције ЕУР 7 мил, продаја Звезда Хелиос и Дуга аустријској RING Grupi – трансакција ЕУР 3,47 мил, преузимање Здравље Лесковац од стране Actavis-a ЕУР 7,2 мил, Апатинска пивара за za InBEV-a ЕУР 14 мил, Соко Штарк од стране Атлантик групе као и Ц маркет у вредности ЕУР 30 мил, Синтелон за Tarkett трансакција вредна ЕУР 52 мил, Carlsberg ЕУР 50 мил. и многе друге.

У децембру 2017. године продала је пословање брокерске куће и портфолио клијената словеначком брокерском предузећу Ilirika Investments. У тренутку продаје, Wise broker је био рангиран на трећем месту са 10% тржишног удела у укупном промету на Београдској берзи.

На позицију в.д. директора Управе за јавни дуг у Министарству финансија дошла је у септембру 2018. године, са циљем да својим дугогодишњим искуством на тржишту капитала, додатно унапреди и подстакне развој тржишта хартија од вредности. У јуну 2019. године, као члан делегације Републике Србије, учествовала је у емисији и продаји прве државне обвезнице деноминоване у еврима на међународном тржишту капитала у укупном износу од 1 милијарде евра, по стопи од 1,5%, а у циљу превременог откупа 1,1 милијарди раније емитованих доларских обвезница.