Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija

Početna > Propisi > Podzakonski akti > Uredba o određivanju rizika koji se mogu osigurati, odnosno reosigurati kod stranog društva za osiguranje, odnosno reosiguranje (”Službeni glasnik RS”, br. 56/2015)

Uredba o određivanju rizika koji se mogu osigurati, odnosno reosigurati kod stranog društva za osiguranje, odnosno reosiguranje (”Službeni glasnik RS”, br. 56/2015)
Verzija za štampu Pošalji prijatelju

Član 1.

Domaća pravna i fizička lica mogu kod stranog društva za osiguranje osigurati:
1) investicione radove u inostranstvu koje izvode domaća privredna društva, kao i opremu za izvođenje tih radova − ako je to predviđeno ugovorom o izvođenju tih radova, odnosno propisima zemlje u kojoj se radovi izvode;
2) inostrane kredite, radi osiguranja vraćanja tih kredita − ako je to, na zahtev davaoca kredita, predviđeno ugovorom;
3) brodove u izgradnji ili remontu − ako je to izričito predviđeno ugovorom zaključenim sa stranim kupcem, odnosno naručiocem;
4) robu koja se izvozi iz Republike Srbije (u daljem tekstu: Republika), odnosno uvozi u Republiku − ako se prevoz te robe ne vrši na rizik domaćeg pravnog ili fizičkog lica i robu u međunarodnom tranzitu (provozu);
5) robu u prevozu i prevozno sredstvo u vezi sa pomorskom plovidbom, komercijalnim vazduhoplovstvom i lansiranjem u svemir (uključujući i teret i satelite), odnosno odgovornost koja proističe po tom osnovu.
Kod stranih društava za osiguranje mogu se osigurati imovina i zaposleni domaćih privrednih društava u vlasništvu domaćih lica ili u zajedničkom vlasništvu sa stranim licima, osnovanih za obavljanje delatnosti u inostranstvu − ako to propisi strane zemlje zahtevaju, odnosno ako je to aktom o osnivanju tih društava izričito predviđeno.

Uredba o određivanju rizika koji se mogu osigurati, odnosno reosigurati kod stranog društva za osiguranje, odnosno reosiguranje (”Službeni glasnik RS”, br. 56/2015)

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd