Категорија:
О Министарству - Организациона структура
Објављено:
09. октобра 2019.

Министар финансија

Синиша Мали, министар финансија

Рођен је 1972. године у Београду. Основну и средњу школу – Пету београдску гимназију, завршио је у Београду. Дипломирао је и магистрирао на Економском факултету Универзитета у Београду. Током основних студија, добио је награду као студент генерације, да би по завршетку студија добио награду за најбољи дипломски рад.

Као Ron Brown стипендиста, 1999. године је магистрирао на Washington University у Сент Луису, Сједињене Америчке Државе (САД), смер финансије (Master of Business Administration диплома). Током студија је радио као асистент на пет предмета из области пословних финансија. Након студија је примио награду као најбољи студент у области финансија, као и награду да је међу 10 одсто најбољих студената на топ 20 пословних школа у САД те године.

Докторску дисертацију на тему: „Креирање вредности кроз процес реструктурирања и приватизације – Теоријске концепције и остварени резултати у Србији” одбранио је 2013. године на Факултету организационих наука у Београду.

Јуна 2017. године, као полазник VI класе, завршио је Високу школу безбедности и одбране и стекао највиши ниво каријерног усавршавања у Војсци Републике Србије.

Био је градоначелник Београда од априла 2014. до маја 2018. године. Претходно је обављао функцију председника Привременог органа Града Београда. Пре него што је постао градоначелник, био је специјални саветник за привреду и финансије у Влади тадашњег премијера Републике Србије Александра Вучића.

Претходно је био финансијски саветник у приватном сектору, где је радио у неколико приватних предузећа која су се бавила саветовањем у области финансијских услуга. Радио је као консултант у компанији „Deloitte & Touche” у Београду и Прагу, где се специјализовао за област куповине и продаје предузећа, финансијски консалтинг, финансијско реструктурирање и консолидацију пословања у приватним и јавним предузећима. Радио је у „Credit Suisse First Boston u Mergers & Acquisitions Group” у Њујорку.

Године 2001. постављен је за помоћника министра за приватизацију у Министарству за привреду и приватизацију Владе Републике Србије. Крајем те године прелази у Агенцију за приватизацију, где је био директор Центра за тендерску приватизацију. На тој функцији остаје до краја 2003. године.

На позицију министра финансија долази у мају 2018. године, као признат финансијски стручњак, који је радио за највеће светске консултантске компаније, али и као градоначелник који је покренуо и спровео обиман програм финансијске консолидације у Граду Београду, где је преполовио дуг града и значајно смањио буџетски дефицит. За време његовог мандата Београд је по први пут добио кредитни рејтинг, који према извештају рејтинг агенције Мудис износи БА3.

Као министар финансија, обавља функцију гувернера Републике Србије у Европској банци за обнову и развој, гувернера Републике Србије у Светској банци, гувернера Републике Србије у Азијској инфраструктурној инвестиционој банци, председника Координационог тела за сузбијање сиве економије и председника Координационог тела за спречавање прања новца и финансирања тероризма.

Носилац је звања Chartered Financial Analyst (CFA) и члан CFA Institute, Serbian Business Angels Network, Fulbright Alumni Association of Serbia i British-Serbian Business Club. Такође, носилац је лиценце портфолио менаџера, коју издаје Комисија за хартије од вредности Републике Србије.

Добитник је награде „Најевропљанин 2014” за пројекат развоја и реконструкције Београда. Европски покрет у БиХ му је 2017. године доделио признање „Најтолерантнији град у региону”.

Активно се бави спортом. Почасни је носилац црног појаса у теквондоу 5. дан за допринос развоју спорта. Редовни је учесник полумаратонских трка у оквиру Београдског маратона, а у новембру 2018. године истрчао је маратонску трку од 42 км у Атини.

Течно говори енглески језик, служи се грчким и учи кинески језик.

Отац је Теодора, Виктора и Лоле.