У јулу остварен најнижи дефицит државног буџета од почетка године
15.08.2013.

Према најновијим подацима Министарства финансија и привреде, консолидовани дефицит државног буџета у јулу износио је свега 2,3 милијарде динара, што је најнижи ниво од почетка ове године. То показује да су мере за стабилизацију државног буџета дале видљиве резултате у два узастопна месеца.

Наиме, увођење строге финансијске дисциплине и нулта толеранција на неплаћање пореза, омогућили су рекордне приходе државног буџета у последња два месеца, када је на републичком ниову остварена највећа наплата ПДВ-а и акциза од почетка године, али и висока наплата доприноса за обавезно социјално осигурање.
У првих седам месеци ове године, укупан дефицит државног буџета износио је 83,3 милијарде динара, што је чак за 26 одсто мање у односу на исти период прошле године.

Уколико се настави са нултом толеранцијом на неплаћање пореза коју је увео министар Динкић и стриктним спровођењем осталих стабилизационих мера, реално је очекивати да ће до краја ове године бити остварени већи приходи у односу на план, што ће омогућити да мањак у државној каси буде знатно нижи у односу на пројекцију из ребаланса (198,9 милијарди динара).

Детаљне податке о консолидованомо дефициту државног буџета у првих седам месеци ове године можете преузети овде: http://mfp.gov.rs/pages/issue.php?id=3