Динкић: Скраћујемо рок за повраћај ПДВ-а привредницима
03.01.2013.

„Донели смо одлуку да се рок за повраћај ПДВ-а свим привредницима у Србији скрати са 45 на 30 дана, а за претежне извознике са 15 на 10 дана“, изјавио је данас министар финансија и привреде Млађан Динкић који је првог радног дана у новој 2013. години посетио предузеће Stan Technologies у Алтини.

Динкић је најавио да ће на првој седници Владе Србије у овој години, 5. јануара, бити донета одлука да се под претежним извозницима сматрају сви они који извозе више од 50 одсто своје производње.„До сада је та граница била 70 одсто и има доста предузећа која су извозила 55, 60 или 65 одсто своје производње, а нису могла да остваре бржи повраћај ПДВ-а. Сада ће се ПДВ брже враћати и на тај начин упумпаћемо и додатни новац у привреду чиме желимо да постанемо основни генератор ликвидности“, казао је министар Динкић.

Министар финансија је указао и на уведену обавезу да Пореска управа, уколико касни са враћањем ПДВ-а привредницима, мора од нове године да плати затезне камате по истој стопи по којој је до сада наплаћивала привредницима када они касне са уплатом ПДВ-а.

Динкић је подсетио да од 1. јануара на снагу ступају неколико позитивних измена које ће привредницима олакшати пословање.

„Од нове године, мала и средња предузећа могу да плате ПДВ тек када наплате робу, а не када је фактуришу, а подигнут је цензус на 8 милиона динара за обавезни улазак у систем ПДВ-а“, указао је Динкић.