Приход од иностраних гостију 992 милиона долара
27.09.2012.

„Страни гости укупном приходу од туризма у Србији доприносе са око 30 одсто што је прошле године износило 992 милиона долара”, изјавио је данас државни секретар за туризам у Министарству финансија и привреде Србије др. Горан Петковић.

Он је по отварању 45. Међународног сајма туризма у Новом Саду рекао да приходи од страних туриста годинама расту и да је готово извесно да ће тако бити и убудуће.

"Ове године ћемо прећи милијарду долара прихода од туризма. У поређењу са неким другим земљама, то није много, али охрабрује то што годинама приход расте", рекао је Петковић.

"Дестинације попут Војводине, Србије, Мађарске и Црне Горе су мале, ако немате базичну атракцију, као што су море и плаже. У тој ситуацији морате тражити туристичке производе који су повезани што посебно важи за удаљеније циљне групе, попут Далеког Истока САД и Јапана", рекао је Петковић и додао да се из тог разлога највише афирмишу туризам на Дунаву и тематске руте. Он је нагласио да је рута "Пут римских царева" "регионални производ - од Пулске арене у Хрватској, преко Сирмијума и Виминацијума у Србији, до румунских остатака мостова и бугарских терми из античког периода". Петковић је рекао и да су посебно место на туристичкој мапи Србије добили и "путеви вина", такође као тематски и регионални програм, затим бициклизам и пешачке руте.