Отворена нова царинарница у Ужицу
27.10.2009.

Председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић и државни секретар Министарства финансија Миодраг Ђидић свечано су отворили нову царинарницу у Ужицу.

Премијер је рекао да ће царинарница имати велики значај за привреду Златиборског округа и том приликом је оценио да ће то допринети повећању ефикасности и рационалности у раду државних служби и омогућити да привреда уз мање трошкове и напоре реализује своје потребе.

Он је нагласио да се отварање ове царинарнице поклапа са принципима Владе Србије о децентрализацији, и додао да ће сада бити растерећена Царинарница у Краљеву.

Председник Владе је указао на то да Србија свакога дана иде у правцу увођења стандарда Европске уније и да се чине велики напори на стварању бољих граничних прелаза и инфраструктуре на њима.

Државни секретар Министарства финансија Миодраг Ђидић рекао је да Царинарница у Ужицу послује у изнајмљеном простору, а у плану је да идуће године тај град добије нову зграду Царинарнице, чију ће изградњу финансирати Влада Србије.

Ђидић је рекао да ће Царинарница Ужице контролисати граничне прелазе према Босни и Херцеговини и Црној Гори и да ће бити побољшан и рад граничних прелаза.

Он је најавио да предстоји изградња модерног граничног прелаза Гостун према Црној Гори, као и прелаза Мехов крш, и изразио очекивање да ће Управа царина 2010. године имати исто толико инвестиција као и ове године.

Градоначелник Ужица Јован Марковић подсетио је на то да су пре три деценије Привредна комора Ужица и Град Ужице поднели захтев Влади Србије да се отвори царинарница у том граду.

Он је прецизирао да се 60 одсто послова у Царинарници Краљево односило на привреду и послове грађана Ужица и Златиборског округа, што је био важан аргумент да Влада Србије подржи иницијативу Града Ужица за отварање царинарнице.