Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Krstić: Veliki sam optimista po pitanju ekonomskih mera Vlade
21.10.2013.

Ministar finansija Lazar Krstić uveren je da ne postoji opcija da ne uspeju mere Vlade, a kojima pokušava da se uštedi 1,5 milijardi evra u nekoliko narednih godina.

U intervjuu za zagrebački "Jutarnji list" Krstić je rekao da je znao da je stanje u Srbiji teško.

"Ali moj je utisak da se sve ovo desilo dve nedelje kasnije, Srbija bi bila u ogromnom problemu. Zatvorila bi nam se spoljna tržišta kapitala i kad ne bismo reagovali, morali bismo reći da idemo u provaliju. Zbog toga ne postoji opcija da mere ne uspeju", rekao je Krstić.

"Trudili smo se da to u kombinaciji bude najpravičnije moguće, da mere budu za sve oblasti koje su strukturni problemi u trenutnoj ekonomiji. Za promenu, mislili smo da je dobro da u javnost izađemo s nečim što ne zvuči politički prihvatljivo, već je realno stanje stvari. Naravno da ne mislim da je plata od 525 evra velika, čak ne mislim ni da je dovoljna, ali to jednostavno jeste jedna i po prosečna plata u Srbiji. Trudili smo se ovim merama da idemo prema onome što jesu problemi, ukupna količina mase plata, a da zaštitimo najugroženije, one kojima je sad najteže", naveo je Krstić.

Upitan da li misli da će preduzetim merama uspeti da ostvari ono što je zamišljeno - uštedu od 100 do 150 miliona evra, Krstić je rekao da se radi na trogodišnjem ili četvorogodišnjem planu.

"Cilj nije samo deficit u 2014, već stabilizacija i promena putanje javnog duga Srbije u 2016. ili 2017. godini. Premda time dobijamo premiju iz ugla gledanja stranih investitora i uopte kredibilnosti zemlje, moramo voditi računa kakve će to efekte imati na ekonomiju", naveo je Krstić.

On dodaje da pritom mere moraju biti i socijalno odgovorne.

"S tim u vezi, trogodišnjim programom postavili smo vrlo ambiciozne ciljeve i za 2014. Šest oblasti o kojima govorimo zapravo prvi put gađaju probleme u srpskim finansijama i privredi na nedemagoški način", ističe ministar.

Na konstataciju da od šest predstavljenih samo su dve mere, a ostale četiri "želje", Krstić kaže:

"Najteži deo biće ukidanje subvencija zato što je to menjanje načina na koji funkcioniše, ne samo srpska ekonomija, nego svest građana Srbije. To je repozicioniranje s oslanjanja na državu na oslanjanje na samog sebe. Profit će zameniti različite veze, kontakte, političke ustupke kao dosadašnje kriterijume gde ide državni novac. To je vrlo konkretna mera, iako na sam deficit nema efekt koliki ima, recimo, povećanje PDV-a".

Najavio je da će dosadašnja praksa davanja subvencija ispod crte biti zaustavljena jer je zbog toga toliko brzo rastao javni dug.

To je, dodao je, vrlo teška mera koja sledi već naredne godine.

"Ukinućemo i član 37 Zakona o budžetu Srbije koji omogućava davanje garancija bez potvrde Skupštine i davanje garancija gubitašima. Naravno, to sve nećemo saseći istog časa i neodgovorno, ali tokom 2014. sa tom se praksom mora prestati", objašnjava Krstić.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd