Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Динкић позвао Светску банку да помогне Србији
29.08.2013.

Министарство финансија и привреде окончало је процес реструктурирања за 26 предузећа, чиме је у потпуности реализована прва фаза Акционог плана који је Влада усвојила пре два месеца. Подсећамо да је законом предвиђено да се до средине 2014. године оконча поступак реструктурирања за свих 179 бивших друштвених предузећа, која су више од десет година била заштићена од поверилаца и чије директно и индиректно субвенционисање грађане Србије кошта око 750 милиона евра годишње. Од данас је у том статусу преостало 153 предузећа, за 26 мање у односу на моменат доношења Акционог плана Владе.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић обавестио је данас Елен Голдштајн, регионалну директорку Светске банке за југоисточну Европу и централну Азију, као и Тонија Верхеијена, директора канцеларије Светске банке у Србији, да је први део Акционог плана у потпуности реализован и уједно их позвао да подрже нове министре финансија и привреде у наставку спровођења структурних реформи у Србији.

„Са задовољством вас обавештавам да је прва фаза Акционог плана за завршетак реструктурирања бивших друштвених предузећа спроведена и да је за групу од 26 предузећа поступак реструктурирања окончан. Желео бих да изразим посебну захвалност Светској банци која је одувек подржавала Србију и дала велики допринос у припреми Акционог плана. Верујем да ће после реконструкције Владе нови министри привреде и финансија снажно допринети даљем спровођењу Акционог плана и да ће се испунити сви неопходни услови да Србија већ до краја ове године добије кредит Светске банке, који смо госпођа Голдштајн и ја уговарали“, наводи министар Динкић у писму директорима Светске банке.

Подсећамо да је министар Динкић током јуна са Светском банком покренуо разговоре о програму финансијске подршке српском буџету у износу од 500-600 милиона УСД. Основу овог програма представља подршка пакету структурних реформи Владе, које између осталог предвиђају завршетак процеса реструктурирања бивших друштвених предузећа до средине следеће године.

У првој фази реализације Акционог плана, процес реструктурирања завршен је за предузећа која немају никакву перспективу, јер не поседују ни тржиште, ни адекватан производ, а већ годинама немају ни континуирану делатност. Ради се о предузећима која су се фиктивно одржавала и која готово искључиво живе од субвенција државе, на терет грађана - пореских обвезника. За сва ова предузећа покренут је стечај, а претходно је исплаћен социјални програм за све бивше запослене који су се за њега пријавили. За социлајни програм у ових 26 предузећа пријавило се 643 људи, којима је овог месеца исплаћено 436,5 милиона динара.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд