Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Динкић: Поносан сам на фабрику аутомобила у Крагујевцу
22.08.2013.

На позив генералног директора „Фијат аутомобили Србија“ Антонија Ћезаре Фераре, министар финансија и привреде Млађан Динкић посетиo je данас у Крагујевцу фабрику аутомобила где је прeдстaвљeн нови модел Фијата 500Л са седам седишта - Fiat 500L Living. Том приликом директор Ферара уручио је министру Динкићу писмо директора за развој Фијат Групе Алфреда Алтавиле у којем Фијат исказује намеру да од смедеревске Железаре, након модернизације, купује челик за каросерије.

„Данас сам добио писмо господина Алтавиле, које ћу предати првом потпредседнику владе Александру Вучићу, као и свом наследнику, али и директору Железаре Смедерево. Фијат је исказао намеру да од Железаре, уколико она инвестира у линију за галванизацију челика, купује у будућности лимове за 500.000 аутомобила годишње, што је далеко више од капацитета крагујевачке фабрике. Дакле, Фијат је исказао спремност да купује лимове за аутомобиле и за њихове друге фабрике у свету и то је шанса и за Железару“, изјавио је данас у Крагујевцу министар финансија и привреде Млађан Динкић и оценио да ће намера Фијата да купује производе смедеревске Железаре заинтересовати инвеститоре да улажу у нове линије у Смедереву.„То мора да буде стратегија мог наследника у будућности, да се настави високи тренд раста извоза тако што би се локализовала производња у што већој мери, а да се већ постојећи извозници стимулишу да запосле што више домаћих малих и средњих предузећа. На тај начин, што више компоненти било би произведено у Србији, а што више људи имало посао овде“, казао је Динкић.

„Морам да кажем да сам поносан на ову фабрику, јер пре пет година када сам предложио да аутомобиласка индустрија буде носилац развоја Србије, многи су скептично одмахивали главом, а данас сам изузетно поносан што Србија не извози само кукуруз и пшеницу као некада, него што нам је коначно аутомобил први извозни производ“, изјавио је Динкић и додао да се две трећине компоненти за крагујевачки аутомобил већ производи у фабрикама у Србији.

„Фијат је убедљиво највећи извозник у Србији. Захваљујући нашој визији од пре неколико година, аутомобилска индустрија вуче тренутно индустријски развој Србије. Ове године остварена је највећа вредност извоза икада у историји Србије, а само Фијат ће ове године извести аутомобиле у вредности од милијарду и по евра и зато морамо да радимо на томе да у будућности имамо што више оваквих компанија“, изјавио је Динкић.„Данас у ФАС-у ради 3700 људи, много више од 2.400 колико је оригиналним уговором било предвиђено, предвиђено, и то је добра вест. Ми очекујемо да тражња за аутомобилима настави да расте, први подаци са америчког тржишта су више него добри, дупло је већа тражња од оне коју је Фијат планирао на америчком тржишту, надамо се да ће овај тренд да се настави, јер ће много више људи добити посао у Крагујевцу, а Србија ће имати још већи извоз, закључио је Динкић.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд