Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Saopštenja
Verzija za štampu
U julu ostvaren najniži deficit državnog budžeta od početka godine
15.08.2013.

Prema najnovijim podacima Ministarstva finansija i privrede, konsolidovani deficit državnog budžeta u julu iznosio je svega 2,3 milijarde dinara, što je najniži nivo od početka ove godine. To pokazuje da su mere za stabilizaciju državnog budžeta dale vidljive rezultate u dva uzastopna meseca.

Naime, uvođenje stroge finansijske discipline i nulta tolerancija na neplaćanje poreza, omogućili su rekordne prihode državnog budžeta u poslednja dva meseca, kada je na republičkom niovu ostvarena najveća naplata PDV-a i akciza od početka godine, ali i visoka naplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.
U prvih sedam meseci ove godine, ukupan deficit državnog budžeta iznosio je 83,3 milijarde dinara, što je čak za 26 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Ukoliko se nastavi sa nultom tolerancijom na neplaćanje poreza koju je uveo ministar Dinkić i striktnim sprovođenjem ostalih stabilizacionih mera, realno je očekivati da će do kraja ove godine biti ostvareni veći prihodi u odnosu na plan, što će omogućiti da manjak u državnoj kasi bude znatno niži u odnosu na projekciju iz rebalansa (198,9 milijardi dinara).

Detaljne podatke o konsolidovanomo deficitu državnog budžeta u prvih sedam meseci ove godine možete preuzeti ovde: http://mfp.gov.rs/pages/issue.php?id=3
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd