Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Бесповратна средства за набавку опреме добило 80 предузетника и малих предузећа
13.08.2013.

Бесповратна средства за инвестиције за набавку опреме и машина добио је 81 предузетник и мало предузеће по Програму за помоћ малој привреди који је пре два месеца покренуло Министарство финансија и привреде.

Предузетницима, занатлијама и малим предузећима одобрена су бесповратна средства до 25 одсто инвестиције, односно до 25.000 евра, уз учешће предузећа и занатлија од 5 одсто, док је остатак вредности инвестиције финансиран из кредита пословних банака укључених у спровођење Програма.

Овај вид државне помоћи у пракси је показао изузетне резултате због својих мултипликованих финансијских ефеката, а кроз партнерски однос подстиче и стимулише банке у Србији да се више окрену микро, малим и средњим предузећима и предузетницима.

Од изузетног је значаја да банке у Србији у микро, малим и средњим предузећима препознају важне клијенте и тржиште које може да се унапреди, имајући у виду њихов потенцијал и утицај на раст и развој привреде, као и на отварање нових радних места.

Министарство финансија и привреде издвојило је 100 милиона динара у овој години за спровођење овог Програма, а имајући у виду велику заинтересованост малих предузећа и предузетника за овакав вид подршке, министарство ће и у наредном периоду наставити да реализује програме, који помажу нове инвестиције и покретање производње домаћих малих привредника.

Већа доступност изворима финансирања за Министарство финансија и привреде је стално отворена тема, која ће и у наредном периоду остати приоритет и којом ћемо се и даље активно бавити, односно развијати политике и предузимати мере које треба да побољшају доступност и прилагођеност финансирања малим и средњим предузећима.

Министарство финансија и привреде је за мање од два месеца, услед великог интересовања малих предузећа и предузетника, ефикасно спровело овај програм чија је припремна фаза започета у мају, избором банака по отвореном Јавном позиву за учешће у Програму. Одабране су три пословне банке (Raiffeisen Bank, ProCredit Bank i Societe Generale Bank) које су понудиле најбоље услове кредитирања малих предузећа и предузетника по питању камата и траженог колатерала.

У прилогу објављујемо табеле са прегледом одобрених средстава по регионима и делатностима.

Преглед одобрених средстава


bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд